Pretraživanje

Završni koncerti ucenika OGŠ Matka Brajše Rašana

Petak, 14. Lipnja 2013. - 9:18

U prepunoj Crkvi Rodenja Marijina u Labinu, u ponedjeljak je održan Završni koncert ucenika Osnovne glazbene škole Matka Brajše Rašana. Tom su koncertu bili prisutni i predstavnici partnerske škole ZUŠ Hostivar iz Praga,ravnatelj gosp. Jiri Starek, zamjenik ravnatelja Roman Janku te nekolicina ucitelja.

Koncert je zapoceo izvedbom najmladih iz Glazbene igraonice koji su pod vodstvom prof. ?enane Levak izveli tocku ''Pjesmom u Europu'' – bio je to splet popularnih pjesmica na najzastupljenijim europskim jezicima, koja je izmamila srdacne osmjehe na licima publike, a mnogi su im se i pridružili te zapjevavši s njima dali oduška svom oduševljenju.

Slijedio je pozdravni govor voditeljice Škole, Melite Lasek, koja se osvrnula na najvažnije uspjehe i dogadaje u prošloj školskoj godini kao što su bili otvaranje plesnog odjela, proširenje na instrumentima violina i udaraljke, te mnogi izvanškolski nastupi i susreti, osobito dva predivna koncerta u Pragu i Banskoj Bistrici s partnerskim školama u sklopu projekta Comenius.

Voditeljica je zatim prozvala ucenike koji su ove školske godine predstavljali Školu na državnim i medunarodnim smotrama i natjecanjima te postigli zapažene rezultate. Bili su to ucenici: Toni Kranjac, Adriana Miletic, Stela Dermit, Matea Hrelja, Mate Griparic, Nicole Dmitrovic, Luka Blažina, Victoria Bucul, Elena Miletic, Erik Greblo, Filip Koraca, Lana Klobas, Elis Vošten, Rafaela Blažina, Antonio Bembic, Robin Vidak, Natali Belušic te orkestar Škole. Burnim pljeskom nagradeni su svi ovi mladi uspješni umjetnici.

Koncert je nastavljen izvedbom pjevackog zbora Škole koji je pod vodstvom prof. Nikole Lovrinica glazbeno izražajnom i intonacijski vrlo preciznom izvedbom otpjevao Bebicevu ''Koleto moja draga'', popularnu ''Neka cijeli ovaj svijet'' (iz mjuzikla Jalta, Jalta) i Beethovenovu ''Odu radosti''. Ovacijama pljeska razdragane publike cinilo se da nema kraja.

Slijedile su solisticke tocke ucenika završnih razreda: na klaviru Eme Lalovic, Vilijama Vojica i Massime Milevoj, Adriane Miletic na harmonici, Tonija Kranjca na klarinetu, Antonija Bembica na gitari i Davorina Grgica na vibrafonu što je vecini ovo ujedno bio i zadnji nastup kao ucenika Osnovne glazbene škole. Osim njih, nastupio je na violini Viktor Kulic Golja i po prvi puta na orguljama Elena Miletic. Vrlo zanimljiva bila je izvedba skladbe ''Improvizacija'' komornog sastava udaraljki, a svoj prvi nastup imao je i komorni orkestar koga su cinile violine, gitare i flaute i koji su izveli poznati Boccherinijev ''Menuet'' uz dirigenticu prof. Olgu Knapic. Osim ucenika Škole, na koncertu je nastupio i poznati rijecki bas Slavko Sekulic, otpjevavši Hatzeovu ''Serenadu'' i ariju Fiesco iz Verdijeve opere ''Simon Boccanegra'' uz klavirsku pratnju pijanistice i voditeljice Škole Melite Lasek te Robicevu pjesmu ''Ribari'' uz gitaristu Antu Radnica.

Koncert je završio skladbom ''Meditango'' Astora Piazzolle - izvrsnom izvedbom mješovitog orkestra Škole, uz solisticu na bajanu Adrianu Miletic i pod ravnanjem prof. Tomislava Novaka koje je publika nagradila dugotrajnim, oduševljenim pljeskom. Bio je to zaista jedan od koncerata koji ce se dugo pamtiti.

Slijedeceg dana, u utorak, 11. 06. u Malom kazalištu s pocetkom u 19h održan je Završni koncert najmladih polaznika Škole – mališana iz Plesne i Glazbene igraonice.

Prve tri tocke: ''Carobno putovanje'', ''Leptirici u letu'' i ''Oblacice'' izvele su polaznice Plesne igraonice u koreografiji i pod vodstvom plesnih pedagoginja Senke Baruške i Martine Rukavine, a svojim nastupom i pomoci u pripremanju malenih, pomogle su i ucenice 1. razreda odjela suvremenog plesa. Veseli i razigrani pokreti ovih malenih djevojcica, obucenih u razlicite kreacije izazvali su radosne osmjehe i buran pljesak publike.

Slijedio je glazbeni dio programa koji se sastojao od nekoliko zajednickih pjesama ''Smijeh nije grijeh'', ''Dite i mrav'', ''Pjesmom u Europu'' i ''Glazbeni vrtic'' (od kojih su neke i roditelji pjevali uz svoje mališane), solo tocaka na klaviru, gitari, violini i bubnjevima, a najzanimljivija je bila izvedba ''Nestašnog orkestra'' – odlican nastup dvadesetak polaznika koji su izvedbom na harmonikama, blok-flautama, synthesizeru, gitarama, violinama i udaraljkama cinili zaista osobit orkestar uz dirigentsko vodstvo i budno oko voditeljice prof. ?enane Levak.