Pretraživanje

Završetkom radova na modernizaciji javne rasvjete do značajnih ušteda u proračunu Grada Labina

Četvrtak, 20. Srpnja 2023. - 0:00


Još jedna u nizu, višestruko značajnih komunalno infrastrukturnih investicija na području Grada Labina uspješno je zgotovljena. Riječ je o projektu modernizacije gradske javne rasvjete kojim su 1324 ekološki neprihvatljiva i neučinkovita, ali i potrošnjom mnogo skuplja rasvjetna tijela,  zamijenjena novim rasvjetnim tijelima na bazi visokoučinkovite LED tehnologije.

Samo naoko, to je ulaganje, manje vidljivo. Iako je riječ o javnoj rasvjeti koja obasjava i noć čini prihvatljivijom i sigurnijom. Zato je više primjećujemo onda kada iz bilo kojeg razloga nije u funkciji. Isto tako, silno nedostaje u dijelovima grada i njegovih naselja u kojima još nije implementirana. Javna rasvjeta je neupitan dio urbanosti određenog kvarta, naselja, sela.

 S druge pak strane, živimo u vremenu drastičnih poskupljenja svih energenata, pa tako i električne energije što nam ukazuje na potrebu maksimalne štednje energije u svim oblicima potrošnje. Jedan od tih oblika koji posebno opterećuje proračun Grada Labina su  nemala sredstva za podmirenje računa za javnu rasvjetu .

Projektom modernizacije gradske javne rasvjete, Grad Labin odabrao je ekonomičnija, štedljivija ali i ekološki prihvatljiva rasvjetna tijela. Dio svjetiljki u centru grada opremljene su  SMART sustavom smanjenja intenziteta rasvjete kako bi se dodatno smanjila potrošnja energije,  ali i svjetlosno zagađenje.

„Svako ulaganje koje dugoročno donosi štednju pametno je ulaganje. Grad je uložio u zamjenu postojećih rasvjetnih tijela cca 300.000 eura, a godišnje računamo uštedu od oko 85.000 Eura, to znači da ćemo uloženo vratiti u manje od 4 godine. Istovremeno je nova rasvjeta ekološka rasvjeta koja nije izvor svjetlosnog zagađenja kao dosadašnja, koja ne svijetli u nebo i dozvoljava nam iskonski pogled u zvjezdano nebo što je veliki problem današnjih gradova u Europi. Labin je time potvrdio svoju orijentaciju prema zelenim politikama. Osim svih dijelova Labina, nova rasvjeta ugrađena je i po cijelom Rapcu, Presici, Vinežu, Kapelici, Kranjcima, Salakovcima tako da je pokriveno veliko područje Grada Labina", poručuje Valter Glavičić, gradonačelnik Grada Labina. 

 Izvođač radova, odnosno zajednica ponuditelja Tecmon d.o.o.; el.c.ELECTRON d.o.o.; TIM-WATS d.o.o odabrana je u postupku javne nabave. Vrijednost izvedenih radova je 301.521,28 EUR uključujući PDV, a sredstva su osigurana iz financijskog instrumenta „ESIF Kredit za javnu rasvjetu“ sufinanciranog iz europskog fonda za regionalni razvoj, u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014-2020“, posredstvom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Hrvatske banke za obnovu.

ESIF2 (1).png (15 KB)