Pretraživanje

Završen 5. Festival vizualnog kazališta

Ponedjeljak, 09. Kolovoza 2010. - 13:59

Sinocnjim performansima održanim u Narodnom muzeju Labin završen je trodnevni program 5. Festivala vizualnog kazališta koji se održava u okviru Projekta Labin Art Republika. Naime, festival kojeg uspješno vodi labinska kazališna umjetnica Nataša Stanic u petak je otvorio zamjenik gradonacelnika Zoran Rajkovic. Prve veceri Festival je ugostio Nikolinu Nikoleski, profesionalnu plesacicu, koreografkinju te profesoricu Bharatanatyama, suvremenog plesa i joge. Nikolina Nikoleski diplomirala je na svjetski poznatoj akademiji Pine Baush - Folkwang Hochschule u Essenu, a studij Bharatanatyama zapocela je u južnoj Indiji te se kontinuirano usavršava kod vrhunskih indijskih ucitelja ovoga drevnog plesa. Nastupa na prestižnim plesnim festivalima u Indiji i drugdje. Predaje ples i jogu u školi Francuskog veleposlanstva u New Delhiju. Bila je to vecer Bharatanatyame, klasicnog indijskog  plesa koja je oduševila publiku.

U subotu, 7. kolovoza na FVK-u gostovala je Irina Andreeva, clanica Teatra Novog fronta iz Ceške. Slaveci ženski princip univerzuma Irina Adreeva  je  u ovoj predstavi poput nadprirodnog prikazanja docarala nepoznati svijet koji nastaje kada neciji duh zaposjedne tude tijelo. Predstave Teatra Novogo Fronta, kazališne skupine koja potjece iz Rusije, a od ’94 bazirana je u Ceškoj, temelje se na misticizmu i apstarakciji, suvremenom plesu i cirkusu. Pokretacka sila leži u akciji, improvizaciji i napetosti pojacanoj apsurdnošcu ljudske tragedije. Glavna kreativna preokupacija proizlazi iz interesa za vjecnu mistiku muceništva u ljudskom postojanju. TNF su svoj rad koji kriticari nazivaju gorka plesna groteska predstavili diljem Europe. Sinoc održana dva performansa uspješno su okoncala jubilarno izdanje Festivala vizualnog kazališta Labin.

Pod umjetnickim i redateljskim vodstvom Lare Ritoše Roberts, rodene Istranke s prebivalištem u Londonu, nastao je performans punoga naziva Jugo Joga – put k socijalistickoj samospoznaji kroz pokret. I zaista, Ritoša Roberts svojim cvrstim stavom i prodornim glasom kojim, preko megafona, poziva gradanstvo da joj se pridruži u samospoznaji, oduševljava i osvježava performersku scenu.  Specificnost lokacije, koju je cinio prostor rudnika ispod  labinskog Narodnog muzeja, dodatno je pridonio socijalistickoj atmosferi.

Performans Željka Jancica Zeca u atriju Narodnog muzeja Labin uzburkao je kako kazališne, tako i one gradanske duhove. Jancic je cijeli prostor preuredio i transformirao u kazališnu pozornicu. Predstava je nadahnuta osobnim iskustvom izazvanim iznenadnim zvukom kapanja kapljica vode s prokišnjavajuceg stropa. Akcija glavnog lika proizlazi iz pokušaja da uspostavi kontrolu date situacije, no njegova je stvarna motivacija stvaranje nove situacije, koja je odraz njegove fantazije i unutrašnjeg putovanja kroz vlastiti um. Željko Jancic Zec je kazališni pedagog, koreograf i redatelj. Diplomirao je fizicko kazalište na Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten de Theaterschool u Nizozemskoj. Djeluje kao multimedijalni umjetnik na mnogobrojnim projektima u Europi i Americi. Na njegov rad utjecali su korporalna mima  Etiennea Decrouxa, glumacka pedagogije Jaquesa Lecoqa, moderna praksa fizickog kazališta te suvremeni ples.

Sinoc je kod Špine održan i koncert Sick Swing Orchestra koji ove godine slave desetu obljetnicu svoga postojanja i djelovanja. Program Labin Art Republike nastavlja se u cetvrtak, 12. kolovoza na lokaciji kod špine s pocetkom u 21,00 sat  kada ce nastupiti  Elvis Prestley Tribute band "Wanted king" iz Splita.

Povezane vijesti:

Grožnjanski školarci oduševili labinsku publiku (fotogalerija)

Smijeha do suza uz izvedbu „Heidi“

Likovni umjetnici osvojili Stari grad Labin

Labinjani oduševili publiku kod Špine

Nocni razgled grada

Labin Jazz Republika oduševila Labinjane

Otvorena 8. Labin Art Republika (fotogalerija)