Pretraživanje

Zatvaranje IAB-a u petak, 30. rujna 2016.

Ponedjeljak, 26. Rujna 2016. - 0:00

Na danas održanoj konferenciji za medije u Gradskoj knjižnici Labin predstavljen je program zatvaranja 1. Bijenala industrijske umjetnosti koje je Labinu otvoreno na 95. Obljetnicu Labinske republike, 2. ožujka 2016.

U proteklih sedam mjeseci Labin je bio središte industrijske umjetnosti i zapisao se na kulturnoj karti Hrvatske, rečeno je danas na konferenciji za medije kojoj su uz gradonačelnika Grada Labina Tulia Demetliku bili nazočni umjetnički direktor Damir Stojnić i Dean Zahtila, predsjednik Labin Art Expressa, koji je uz Grad Labin organizator Bijenala.

Kustosica i kreatorica međunarodnog programa bila je barunica Lucrezia De Domizio Durini, a kustos hrvatske selekcije je Branko Franceschi. Ovaj hvalevrijedan kulturni projekt i imao je podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Istarske županije, Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Grada Labina te brojnih sponzora. Velik dio instalacija, slika i fotografija, njih 60 ostat će kao donacija trajno u vlasništvu Grada Labina. Proteklih mjeseci Labin je živio sa suvremenom umjetnošću, jer su djela postavljena osim u službenim galerijskim prostorima (Gradskoj galeriji Labin, Narodnom muzeju Labin, KUC Lamparna, Gradskoj knjižnici, Galeriji Negri, i u novom izložbenom prostoru na Pijacalu, te na mnogim drugim javnim i privatnim prostorima kao što su škole, banke, tržnica, tvornice i gradski parkovi. Labin se ovom izložbom uvrstio se u sam vrh europske i svjetske moderne likovne.

Konferenciji su prisustvovali i Jelena Tondini, koordinatorica projekta Rijeka Europska prijestolnica kulture, Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre i Ivo Matulić, programski koordinator Muzeja suvremene umjetnosti iz Rijeke, koji su dali podršku Labinu za organizaciju 2. Bijenalu industrijske umjetnosti kao grada partnera Rijeci – Europskoj prijestolnici kulture 2020. godine.

Zatvaranje 1. Bijenala industrijske umjetnosti ovog petka, 30. rujna na Pijacalu počinje u 15 sati programom Radio Labina „Pozdrav ljetu“, a u kojem će do 18 sati uz izravan prijenos na radiju nastupati Acord live bend, Rafael Santaleza, Diego Zulijani, Silvija & Aleksej, Davor Marović, Plesni studio Il Movimento uz bogatu gastro ponudu. U 18 sati u izložbenom prostoru Pijacal koncert je Velikog orkestra Osnovne umjetničke škole, a u 18.30 sati u Gradskoj knjižnici poetsko-glazbeno putovanje „Dva mora“ Elis Lovrić i Enesa Kiševića. U 20 sati u Lamparni program je pod nazivom „U susret Bijenalu industrijske umjetnosti 2018“, a od 21 sat glazbeni program uz zvjezde večeri Vatru. Zatvaranje Bijenala bit će obilježeno osvjetljavanjem Šohta.


Foto: Radio Labin

Prilozi