Pretraživanje

Zapocinje projekt MINHER: „Rudarsko nasljede: generator gospodarskog i turistickog razvoja“

Utorak, 16. Srpnja 2013. - 12:20

Danas je u prostorijama Grada Labina održana konferencija za medije gradonacelnika Grada Labina Tulia Demetlike na kojoj je predstavljen europski projekt MINHER (Mining heritage: ‘Opportunity Mines’, Future share as economic and tourism development potential) „Rudarsko nasljede: generator gospodarskog i turistickog razvoja“.

Grad Labin u veljaci 2013. godine prijavio se ovim projektom na natjecaj Europske komisije, program Europa za gradane, Mjera 1., podmjera 1.2. Mreže bratimljenih gradova. Projekt je odobren u iznosu od 142.000 EUR ovisno o broju sudionika. U projekt je ukljuceno 7 partnera: Rybnik (Poljska), Carbonia (Italija), Banovici (Bosna i Hercegovina), Idrija (Slovenija), Velenje (Slovenija), Raša (Hrvatska) i Labin (Hrvatska) u funkciji nositelja projekta.

Projektom se želi oživotvoriti jedinstveni koncept gospodarsko-turisticko-kulturnog proizvoda cija je svrha promocija kulturno turistickih znamenitosti, te pokretanje novih gospodarskih djelatnosti na lokacijama koje su izvornom namjenom bile povezane sa rudnikom. Projekt ce se provoditi od srpnja 2013. godine do rujna 2014. godine na nacin da ce se periodicno održavati aktivnosti kod svih partnera u projektu. Kroz 5 dogadaja u 5 razlicitih država (Poljska, Italija, Slovenija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina) partneri ce predstaviti svoja iskustva, najbolje prakse i izazove vezane uz ocuvanje rudarske baštine. 

Od 17. srpnja 2013 do 21. srpnja 2013. održati ce se prvi sastanak u Poljskom gradu Rybnik. Rybnik je grad koji se svrstava medu najbolje poljske gradove kao „Professional Commune Investors Friedly“, te je ulaganjem sredstva iz EU fondova u infrastrukturu valorizirao industrijsku tradiciju-rudnik „Guido“ koji slovi za jedan od najpoznatijih svjetskih turistickih i kulturnih atrakcija obnovljenih rudnika, rekao je gradonacelnik Tulio Demetlika. Grad Labin vec nekoliko godina razvija suradnju s industrijskom i trgovackom komorom okruga Rybnik i Fakultetom za rudarstvo i geologiju iz Gliwica.


Susreti ce ukljucivati predavanja strucnjaka, lokalnih udruga i gradana sa ciljem kreiranja platforme za buducu razmjenu iskustva i interkulturnu suradnju izmedu projektnih partnera i europskih gradana. Projekt ukljucuje i osobe s invaliditetom u cilju njihove integracije u zajednici i mogucnosti ukljucivanja na tržištu rada. Mladi u projektu potencirati ce i razvijati veze kao osnova za daljnji kontinuitet u suradnji mreže gradova i razmjene iskustva.

Iz projekta ce proizaci dokumentarni film koji ce objediniti sve susrete i dogadanja projektnih partnera, web portal kao zajednicka platforma u cilju prenošenja informacija o cjelokupnom projektu, od ideje do potpune realizacije, i u cilju širenja svijesti o važnosti zaštite kulturne rudarske baštine, zatim transnacionalni rjecnik u cilju ocuvanja i prenošenja mladima specificnog rudarskog pojmovnog nasljeda, interaktivna društvena igra za djecu "Kroz Europu putovima rudara" te vodic europskih primjera prenamjene rudarske ostavštine.