Pretraživanje

Zapocete aktivnosti na projektu LEGEND

Petak, 11. Siječnja 2013. - 14:26

Istarska Regionalna Energetska Agencija (IRENA) je nakon dobivenog natjecaja, zapocela s provodenjem još jednog EU projekta. Projekt LEGEND (Low Enthalpy Geothermal Energy Demonstration cases for Energy Efficientbuildingin Adriatic area) IRENA provodi putem programa IPA Jadranska prekogranicna suradnja 2007.-2013., u sklopu kojeg je odobren ukupan proracun u iznosu 285.400,00 €, dok je ukupna vrijednost projekta 3.085.540,00 €. Nositelj projekta je Provincia di Ferrara, a uz IRENA-u u projektu sudjeluje 11 partnera iz 7 zemalja.


Opci cilj LEGEND projekta je promocija energetske ucinkovitosti i geotermalne energije u Jadranskoj regiji, kroz pilot projekte instalacije toplinskih pumpi u javnim i stambenim zgradama. Projekt ce detektirati tehnološke, ekološke i ekonomske cimbenike kljucne za prakticnu primjenu u svih 7 zemalja i 11 regija IPA jadranskog podrucja, koje sudjeluju u projektu, kako bi se kroz detektirani model olakšalo širenje GCHP(GroundCoupledHeatPumps) tehnologije.

Prvi sastanak partnera održan je u Ferrari u prosincu 2012. Nakon predstavljanja partnera, prezentirane su dosadašnje investicije u geotermalnu energiju na podrucju Jadranske regije, te dogovoren plan realizacije daljnjih aktivnosti.