Pretraživanje

Zapoceo je Europski tjedan mobilnosti pod motom „Naše ulice, naš izbor"

Utorak, 16. Rujna 2014. - 14:24

Na danas održanoj konferenciji za medije gradonacelnik Grada Labina Tulio Demetlika i zamjenica gradonacelnika Eni Modrušan predstavili su ovogodišnji plan aktivnosti u periodu od 16. do 22. rujna 2014. koje ce se provoditi u sklopu obilježavanja Europskog tjedna kretanja. 

Ovogodišnja tema Tjedna mobilnosti glasi: 'Naše ulice, naš izbor' cime se želi ukazati na utjecaj gradana na oblikovanje javnih prostora. Razlog odabira upravo ove teme jesu nepovoljna prometna rješenja u urbanim sredinama koja uzrokuju prometna zagušenja, onecišcenje zraka, buku, te bitno smanjeni prostor za pješake. To rezultira prometnim cepovima koji narušuju kvalitetu života odredenog podrucja. Labin je grad u kojem postoje ideje i mjere za poboljšanje negativnih posljedica prometa kao što su izgradnja parkirnih mjesta na perifernim dijelovima grada, zabrana parkiranja na odredenim dijelovima grada, uvodenje prometnog redarstva, kontinuirane kontrole brzine kretanja osobito u blizinama škola i vrtica, te stalnim ulaganjem u komunalnu infrastrukturu (uredenje šetnica, nogostupa, parkova i javnih gradskih površina). Medutim, sudjelovanjem u jednotjednoj manifestaciji,  te ideje i mjere postaju sve važnije i ono bitno, utjecu na razvijanje svijesti kod gradana, poticu ih na fizicku aktivnost i na razmišljanje o tome što zaista možemo uciniti za naš grad da bude još ljepši i uredeniji.

Potpisivanjem Povelje, Grad Labin obvezao se provoditi plan aktivnosti tijekom tjedna kretanja, organizirati „Dan bez automobila“ zatvaranjem odredenog djela javne površine za sve automobile te propisati barem jednu novu trajnu mjeru.

Grad Labin, peti puta zaredom, dio je masovne manifestacije posvecene održivom kretanju, stoga brojne aktivnosti Europskog tjedna mobilnosti obuhvacaju sve generacije, od onih najmladih pa do onih najstarijih. Aktivnosti ce se provoditi u djecjim vrticima, osnovnim i srednjoj školi, a ukljuciti ce se i Centar Lice Faraguna, Savez sportova Grada Labina, Jedrilicarski klub Kvarner Rabac, Narodni muzej Labin, KP 1. Maj d.o.o. Labin, SRK Alba, Istra bike, Hrvatske šume, Policijska postaja Labin, HAK, Udruga osoba s invaliditetom Labin.


Prilozi