Pretraživanje

Volonterstvo

Zdravlje, socijalna politika i mladi > Volonterstvo

VOLONTERSTVO U LABINU

U modernom društvu volonterski angažman potiče se i vrednuje kao jedan od ključnih pokretača razvoja socijalnog kapitala, a volonteri imaju neprocjenjivu ulogu u oblikovanju kohezivnog i stabilnog društvenog okruženja. Zemlje razvijene demokracije poznaju različite organizacije i institucije koje promoviraju i podržavaju dobrovoljni angažman građana za opće dobro. U svijetu je volontiranje definirano na različite načine i ima različite dimenzije, ali se može slobodno reći kako je u svojoj najširoj definiciji ono neplaćeno, nekarijerističko, neprofitno, slobodno izabrano djelovanje koje se javlja u različitim oblicima. Volonteri doprinose provedbi politika Europske unije, kao što su politika socijalnog uključivanja i pomoći u razvoju. Volonterstvo se može iskoristiti kao oruđe za poticanje aktivnog i odgovornog građanskog angažmana u Europskoj Uniji, što je ključno u ostvarivanju europskih ideala i vrijednosti kao što su demokracija, solidarnost i sudjelovanje u društvu.

Lokalni volonterski centar Labin

U Labinu djeluje Lokalni volonterski centar Labin kojeg koordinira Udruga za mlade Alfa Albona. Odabrani lokalni volonterski centri djeluju u svojim lokalnim zajednicama te potiču razvoj volonterstva  kroz promociju, informiranje, savjetovanje edukaciju, povezivanje ponude i potražnje volontera i organizatora volontiranja. Program Lokalni volonterski centar vodi se pod sloganom „Reagiraj – volontiraj“, a promovira vrijednosti volontiranja, potiče uključivanje volontera u rad različitih organizacija i organiziranje volonterskih aktivnosti te postavljanje održive strukture razvoja volonterstva u lokalnoj zajednici.

Gradsko društvo Crvenog križa Labin

Gradsko društvo Crvenog križa, dio je jedinstvene svjetske humanitarne organizacije Crvenog križa koja djeluje u preko 180 zemalja, više od 150 godina. Djeluje jedinstveno za područje Labinštine (Grada Labina, Općina Raša, Sv.Nedelja, Kršan i Pićan), a udruženi su na području Istre i Hrvatske. Rad provode s profesionalnim djelatnicima koji su potpomognuti volonterima i u takvom odnosu realizira se širina humanitarnog djelovanja za dobrobit nas i naše zajednice.

Prilozi


;