Pretraživanje

Veleposlanica Republike Makedonije posjetila Labin

Ponedjeljak, 09. Svibnja 2016. - 8:37

U petak 6. svibnja, u gradskoj Vijećnici, veleposlanica Republike Makedonije u Hrvatskoj, Daniela Karagjozoska posjetila je Labin. U toku svog posjeta održala je prezentaciju na temu „Suradnja s Makedonijom-mogućnosti ulaganja“. U ulozi domaćina veleposlanici bili su zamjenici gradonačelnika, Eni Modrušan i Zoran Rajković, pročelnica za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i gradnju Anamarija Lukšić, stručna suradnica za gospodarstvo i razvoj Patricija Terković, te predsjednik Gradskog vijeća, Valter Poropat.

Napomenula je odlične odnose na političkom planu te iskazanu pomoć Hrvatske na putu Makedonije prema članstvu u Europskoj Uniji. Posebno je istaknula članstvo Makedonije u CEFTA-i te Hrvatske u EU. `Upravo u tome vidim prednosti za suradnjom ovih dviju zemalja. Makedonija otvara Hrvatskoj vrata u zajednici zemalja članica CEFTA-e, među kojima su najperspektivnije Ukrajina i Turska, a potom i Kina i Rusija. S druge strane, Makedoniji se otvara ulaz na tržište Europske unije`, rekla je.

Poseban naglasak stavila je na izvoz i zaštitu autohtonih proizvoda i brendova. Velike mogućnosti suradnje vidi i na turističkom planu. Ono što bi Gradskoj upravi Grada Labina moglo biti zanimljivo, a početak realizacije  mogao bi započeti već ovim posjetom, je bratimljenje Labina s nekim gradom u Makedoniji. Predložila je i organiziranje Foruma na kojem bi se sastali gospodarstvenici dviju zemalja te stvorili kontakte i izvidjeli mogućnosti suradnje. Prijemu su prisustvovali i poduzetnici s područja grada Labina. Nakon prezentacije veleposlanica Karagjozoska posjetila je Poduzetničku zonu Vinež i rudarski kompleks na Pijacalu.

Foto i tekst: 5portal