Pretraživanje

Veceras se u Gradskoj galeriji otvara izložba akademskog kipara Nikole Vrljica

Četvrtak, 04. Rujna 2014. - 11:08

Veceras u Gradskoj galeriji otvara se samostalna izložba akademskog kipara Nikole Vrljica.

Na izložbi ce umjetnik predstaviti radove napravljene u posljednje cetiri godine koje koncepcijski objedinjuje nazivom CIRKUS!

U GGL bit ce izloženo dvadesetak Vrljicevih radova kroz koje umjetnik istražuje odmak od uobicajenih i skladnih ljudskih proporcija. Stvaranjem novog sklada odnosno nalaženjem harmonije u disharmoniji, Vrljic traži nadrealno u realnom, stvarajuci ciklus simpaticnih, ležernih, ali upecatljivih skulptura, osebujnih likova koji su svi redom 'poispadali' iz šatora nekog tematski neodredenog cirkusa. Remecenjem paradigmatskih skulptorskih proporcija autor nudi metaforu svakodnevice, gdje bizarno zapravo jest uobicajeno, no drugacije, iskrivljeno, oskvrnuto, posebno, pretjerano i nakaradno zapravo jest realno.

Vrljiceva cirkuska ergela skulptura vješto koketira s groteskom, no autorov rad ne pretendira biti sarkastican niti ulaziti u špekulacije oko direktne kritike i pridavanja cirkuskih epiteta umjetnosti, sceni ili institucijama, vec ostavlja gledatelju prostor za donošenje vlastite percepcije cirkusantstva u našoj zajednickoj svakodnevici i karakteristikama suvremenog života i društva.

Vrljicevi komicni cirkuski likovi mala su hermeticna samodostatna zajednica, zatvorena i rijetko ekstrovertirana, baš kao i kipari, za koju je teško detektirati što se to tu tocno zbiva, a obilaskom aktera ovog cirkuskog postava autor vas poziva da to sami otkrijete.

Kustosica izložbe CIRKUS! Nikole Vrljica je Barbara Vujanovic, ciji odlomak predgovora o izložbi možete procitati u nastavku:

«Još od razdoblja romantizma umjetnici su rado posezali za (ne)stvarnošcu i labilnošcu zacudnog svijeta cirkusa. Sebe same i opcenito stanje umjetnosti poistovjecivali su s pajacima, ulicnim zabavljacima i klaunovima, hiperbolicnim i namjerno deformiranim likovima koji su skoro do nedavna zabavljali publiku u cirkuskim arenama. I kiparski atelijer Nikole Vrljica prometnuo se tijekom protekle cetiri godine u jednu takvu arenu. Posve spontano, cini mi se, okupila se atipicna trupa: jedan bi lik nekom naoko slucajnom logikom povukao za sobom onog sljedeceg.

Prvo su na scenu izašli snagatori, krupni nagi muškarci, koji su svojim robusnim stavovima podsjecali na životinje, poput primjerice na tromoga medvjeda. Postupno su se ljudi razdvojili od beštija – pristigli su prgavi mladic Radovan i cinicni majmun Rene, koji se u svojemu divljem pohodu na mopsu doima više kao onaj koji se sam dobro zabavlja, nego kao zabavljac. Medu svim tim muškim pojavama istice se artistica na žici, koja energicno i graciozno grabi zrakom. A klaun pitate se, gdje li je on? Dokotrljala se lubanja Yoricka, pretece cirkuskoga lakrdijaša. Ona se i smije.»

Izložba CIRKUS! Nikole Vrljica u Labinu treca je u nizu 'postaja' na putu njegovog 'izložbenog cirkusa', koji se kroz šest mjeseci predstavlja u još cetiri hrvatska grada; u Zagrebu (Gliptoteka HAZU, 16. travnja – 4. svibnja 2014.),  Splitu (Dioklecijanovi podrumi, 17. lipanj- 2. srpanj), Vukovaru (Gradski muzej Vukovar; 10. listopada – 30. listopada 2014.) te Rijeci u studenom.

Nikola Vrljic roden je u Zagrebu 1980. godine. 2007. godine diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na devet samostalnih i desetak grupnih izložbi. Dobitnik je Rektorove nagrade Sveucilišta u Zagrebu te nekoliko natjecaja za skulpture u javnim prostorima.

Izložbeni ciklus CIRKUS! financijski podupiru:

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

Grad Zagreb

HULU Split

Primorsko-goranska županija
Grad Labin
Grad Vukovar

Izložba ostaje otvorena do 23. rujna 2014. godine.