Pretraživanje

Večeras otvorenje izložbe posvećene obitelji Battiala u Narodnom muzeju Labin

Srijeda, 18. Kolovoza 2021. - 0:00

Večeras se u Narodnom muzeju Labin otvara se izložba posvećena obitelji Battiala.

Povijest obitelji Battiala, ugledne labinske plemićke obitelji, prema arhivskim zapisima seže u davno 14. stoljeće. Članovi obitelji odigrali su važnu ulogu za Labin i labinsku okolicu. Imajući nadležnost nad kulom Sv. Ivan nadzirali su pomorsku granicu u korist Venecije u doba ratovanja protiv Turaka i uskoka, za što im je, po prvi put, dodijeljena plemenitaška titula. Iz labinskog katastika doznajemo da je obitelj otkupila mnogo zemljišnih parcela na području Labina, a sjedište obitelji bilo je u Labinu u palači Battiala- Lazzarini, današnjoj zgradi Narodnog muzeja u Labinu.

Obitelj se bavila mnogim privrednim djelatnostima i imali su velik utjecaj i ulogu u svakodnevnom životu zajednice.

Prostor Labina od 1420. do 1797. godine nalazi se pod vlašću Mletačke Republike (tzv. Serenissime). Prema arhivskim zapisima u navedenom razdoblju najviše su se isticali sljedeći članovi obitelji:

Tommaso Battiala, pravnik po struci te kanonik labinskog kaptola i pulski generalni vikar te vrsarski guverner, a obnašao je i razne dužnosti u ime biskupa Pulske biskupije; Bortolamio, koji je bio zapaženi mačevalac; Domenigo, župnik; Giacomo, labinski vikar itd.

Nakon pada Serenissime vlast u Labinu preuzima Austrija, zatim 1806. godine kratko pada pod vlast francuske uprave, a u razdoblju od 1813. do 1818. godine ponovno dolazi pod vlast Austrije. Prema arhivskim zapisima u navedenom razdoblju najviše se isticao Nicolo Battiala (mlađi), koji je u vrijeme Prve austrijske uprave obnašao dužnost pomoćnika prizivnog suda u Labinu, u vrijeme francuske uprave imenovan je na mjesto povjerenika prefekta Istarskog departmana u Kotaru Labin, a u vrijeme Druge austrijske uprave bio je predstavnik u Beču.

To je samo dio niza važnih i istaknutih funkcija koje su obnašali članovi obitelji Battiala.

Državni arhiv u Pazinu 2012. godine otkupio je privatno arhivsko gradivo obitelji Battiala iz Labina. Riječ je o arhivskom gradivu koje je nastalo u razdoblju od 17. do 20. stoljeća.

Predmetno arhivsko gradivo ima osobitu vrijednost ne samo kao jedinstven izvor za povijesna i druga društvena istraživanja nego i kao nenadomjestiv dio povijesnog i kulturnog nasljeđa Labinštine i Istarske županije te Republike Hrvatske u cjelini. Navedeno arhivsko gradivo predstavlja iznimnu vrijednost i svjedoči o povezanosti i uključenosti obitelji Battiala u širi europski društveni i kulturni kontekst, kao i o njihovu zanimanju za lokalne teme.

O važnosti samoga gradiva govori i činjenica da je Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske predmetno gradivo upisala u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, na Listu preventivno zaštićenih kulturnih dobara.

Državni je arhiv u Pazinu izložbom o obitelji Battiala nastojao probuditi i privući znatnije zanimanje stručne i znanstvene javnosti i potaknuti istraživanja ovog pozornosti vrijednog razdoblja hrvatske povijesti.