Pretraživanje

Valter Glavičić: Ulazak u novo proračunsko razdoblje EU-a s projektima teškim 700 MILIJUNA KUNA

Ponedjeljak, 26. Listopada 2020. - 0:00

Današnji Glas Istre donosi intervju s gradonačelnikom Labina, Valterom Glavičićem kojeg prenosimo u cijelosti:

Slijedom pozitivnih vijesti iz Labina o ponovnom proglašenju za najbolji grad srednje veličine u Hrvatskoj za demografiju i mlade, odlučili smo provjeriti i kakvo je stanje u drugim segmentima razvoja ovog grada na istočnoj obali našeg poluotoka. Tim je povodom gradonačelnik Labina Valter Glavičić kazao kako su uz demografiju i mlade, infrastrukturni projekti Labina također u punom zamahu.

„Dom za starije, aglomeracija Labin-Raša-Rabac rekonstrukcija gradskog stadiona, infrastruktura rudarske baštine, lukobran u Rapcu projekti su čije se realizacija očekuje u narednom periodu, a zajednički teže oko 700 milijuna kuna“, kazao je gradonačelnik.

Projekt aglomeracije Labin-Raša-Rabac vjerojatno je jedan od najvećih, a na Labinštini i najveći, krunski projekt, u posljednjih 50 godina na njihovom području. Naime, radi se o projektu o kojem se mnogo pričalo, koji je imao neke od svojih zapreka, no konkretnim potezima i dogovorom lokalnih čelnika, suradnjom sa stanovništvom, projekt vrijedan više od pola milijarde kuna ide dalje te je provedena javna nabava za projektiranje trasa i pročistača, a oformljen je i tim građanskog nadzora projekta sastavljen od građana i aktivista.

„Ovaj projekt od velike važnosti ne samo za Labin već i Labinštinu financiran je sa samo sedam posto vrijednosti investicije iz lokalnih proračuna dok će se ostatak sredstava osigurati putem strukturnih fondova EU te će jedan dio financirati Republika Hrvatska i Hrvatske vode. Drugi projekt o kojem generacije Labinjana sanjaju već dugi niz godina započinje s gradnjom  krajem godine, radi se naravno o Domu za starije. Jednom od boljih u Hrvatskoj s obzirom na usluge koje će pružati štićenicima. Radi se o kapitalnom vrijednom oko 35 milijuna kuna, kredit je podignut kod Privredne banke Zagreb te će se otplaćivati kroz 15 godina, a 50 posto kredita sufinancirat će Županija“, istaknuo je gradonačelnik Glavičić.

Nadalje, kapacitet doma bit će 50 stalnih korisnika te 20 dnevnih, uz mogućnost povećanja do 63 stalna korisnika što će se postići reorganizacijom pojedinih jednokrevetnih soba u dvokrevetne, a imat će, što je rijetkost u hrvatskim domovima za starije, posebne odjele za palijativnu skrb i osobe s Alzheimerovom bolešću. Kuhinja će proizvoditi 300 obroka dnevno koji će se, osim korisnicima, dostavljati i zainteresiranim građanima.

Nedavno je izdana i građevinska dozvola za projekt rekonstrukcije gradskog stadiona. Glavni projekt rekonstrukcije izradila je zajednica ponuditelja koju čine Karloline-Kling d.o.o. iz Rijeke, Rožić arhitekti i partneri d.o.o. iz Rijeke 2K arhitektonski ured d.o.o. iz Zagreba koji su izabrani kao najpovoljnjiji ponuđači prilikom provedene nabave.

Projektom rekonstrukcije gradskog stadiona predviđeno je i dodatno uređenje stadiona izgradnjom nedostajućih pratećih sadržaja i prostora prema kriterijima za licenciranje u 2. Hrvatskoj nogometnoj ligi i ostalim potrebama korisnika. „Ovaj projekt nastavak je ulaganja u sportsku infrastrukturu. Cilj je da se kroz rekonstrukciju stadiona osiguraju kvalitetniji uvjeti za rad članova NK Rudar, AK Albona, ali i cjelokupne zajednice koja koristi gradski stadion, te da gradski stadion predstavlja jednu vizualno i funkcionalno prihvatljivu cjelinu u centru grada. Cjelokupna investicija procijenjena je na 10,7 milijuna kuna“, istaknuo je Glavičić.

Također, Labin ne posustaje ni kada je u pitanju kultura te je tako u proteklom razdoblju obnovljeno Malo kazalište, popularno „Circolo“, objekt od neizmjerne povijesne važnosti. Jednako tako, izdana je građevinska dozvola za rekonstrukciju zgrade gradskog kina u kojoj djeluje i umjetnička škola sa više od 300 polaznika, čija će se obnova prijaviti na najavljeni natječaj za energetske obnove javnih zgrada.

Govoreći o kulturi, protekle je godine obnovljen simbol grada, rudarski šoht, koji je ujedno bio i prvi veći europski projekt za koji je Labin bio nositelj projekta teškog više od 11 milijuna kuna.

„Obnova rudarske baštine i izgradnja atrakcije „podzemnog grada“ idu dalje. Naime, sljedeće godine u planu je izrada dokumentacije za projekt rudarskog lifta kojim bi se omogućilo spuštanje na dubinu od oko 160 metara ispod površine, ali i projekt rekonstrukcije rudarskih kupatila u sklopu istog kompleksa. Zanimljiv projekt koji se svakim danom sve više razvija, bit će jedan od turističkih i kulturnih atrakcija jedinstvenih za ovaj dio Europe“, napomenuo je Glavičić.

Naposljetku, gradonačelnik Labina je kazao kako je izdana i građevinska dozvola za lukobran u Rapcu. „Postojanje samostalne građevinske dozvole za primarni lukobran je nužno radi moguće prijave projekta za sufinanciranje kroz razne natječaje, posebno one čiji je nositelj Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Sljedeći koraci idu ka tome da se prijavimo na financiranje iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija putem natječaja Ministarstva namijenjenog za ulaganje u ovakve infrastrukturne projekte koji kreće u idućem razdoblju od 2021.-2027.“, kazao je Glavičić te zaključio:

„Mogu reći da je izdavanje građevinske dozvole korak od stotinu milja obzirom na vrijednost lukobrana, ali zapravo i mnogo veći znajući kolika je potreba izgradnjom istog. Vjerujem kako ćemo u novoj proračunskoj omotnici EU-a i natječaju ministarstva pronaći sredstva za realizaciju obzirom da smo svu potrebnu pripremu odradili.“