Pretraživanje

Valter Glavičić: Labin je smjer kojeg sam odabrao i to je jedini put po kojem sam odlučan koračati dalje - GALERIJA

Utorak, 17. Kolovoza 2021. - 0:00

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća, održanoj u maloj dvorani Sportskog centra Franko Mileta, obilježen je Dan Grada Labina, u znak sjećanja na prvi Gradski Statut, donesen 17. kolovoza 1341. godine.

Nakon otpjevane državne himne i svečane pjesme „Krasna zemljo“ koje su izveli Tena Bevčar i Nino Atanasković  goste, uzvanike i vijećnike pozdravila je predsjednica Gradskog Vijeća, Eni Modrušan.

„Danas Dan Grada slavimo s ponosom i zahvalnošću prema generacijama naših sugrađana koji su kroz stoljeća gradili, oblikovali i razvijali ovaj grad u grad ljepote, kulture, tolerancije i suživota. I tako do danas. A danas se već više od godine i pol nalazimo u posebno izazovnim vremenima. Složeni uvjeti u kojima se nalazimo, u značajnoj su mjeri mijenjali  i otežavali naša postupanja,  naše navike ali i poslovanje. No, nama u Labinu  pandemija nije bila izgovor. Nama je kriza bila izazov. Jer u Labinu se, unatoč kriznim vremenima,  radilo i gradilo. Grad Labin stao je uz  svoje poduzetnike i obrtnike. Doneseno je niz  konkretnih i promptnih odluka Gradskoga vijeća i Gradonačelnika kako bi se onima, čije je poslovanje ugrožavala situacija sa pandemijom Covid - 19  pomoglo u prevladavanju teškoća.  U isto vrijeme otvorena su nova gradilišta i izvedeni infrastrukturni projekti koji su dodatno podignuli komunalni standard našim sugrađanima. Spomenut ću ovdje samo jedan: u toku je realizacija dugo očekivanog projekta ogromne važnosti za naše sugrađane treće životne dobi. Započela je izgradnja Doma za starije osobe, a Gradsko vijeće u prošlom sazivu donijelo je niz odluka i nekoliko strateških dokumenata koji stvaraju okvir i uvjete za daljnji rast standarda i napredak našega Grada. Dostojno i dostojanstveno u ožujku, svečanom sjednicom Gradskoga vijeća obilježili smo veliki jubilej,  povijesna događanja iz daleke 1921. godine – 100.obljetnicu Labinske republike. Iskaz je to našeg poštivanja vlastitog identiteta te očuvanja rudarskog nasljeđa koje je značajno obilježilo 20. stoljeće na Labinštini. Na početku smo osmog saziva Gradskog vijeća Grada Labina. Uvjerena sam da ćemo i u ovom mandatu, u još uvijek neizvjesnim vremenima koja su pred nama, nastaviti raditi jednako motivirano i predano, i da ćemo, bez obzira kojim političkim opcijama ili svjetonazoru pripadamo, svi uložiti svoje znanje, sposobnosti, vještine i u dobroj suradnji sa Gradonačelnikom  i dalje nastaviti graditi i razvijati  naš Labin onakav kakvog svi želimo -  Grad visoke kvalitete života, svijetu otvorenog i sa svijetom povezanog,  u kojem naši sugrađani  uspješno zadovoljavaju  sve svoje potrebe.“ - zaključila je predsjednica Gradskog vijeća Eni Modrušan čestitavši svima Dan Grada Labina.

Sjednicu su uz gradske vijećnike Grada Labina, gradonačelnika Valtera Glavičića, zamjenicu Federiku Mohorović Čekada,  uveličali  načelnici te načelnice općina Labinštine, predstavnici javnih poduzeća i ustanova,  saborski zastupnici Emil Daus, Katarina Nemet, Marin Lerotić, Anton Kliman i Silvano Hrelja, zamjenik župana Istarske županije Tulio Demetlika te gradonačelnici i predstavnici istarskih gradova.

Premijerno su prikazana i dva filma, prvi koji je sve podsjetio na veliku obljetnicu i njezino ovogodišnje obilježavanje. Naravno, radi se o 100. obljetnici Labinske republike te drugi u kojem su prikazani ključni pripremljeni, započeti i dovršeni projekti Grada Labina u posljednjih godinu dana.

„Labin je smjer kojeg sam odabrao i to je jedini put po kojem sam odlučan koračati dalje, jer samo takav put vodi do boljeg, uspješnijeg i bogatijeg Labina. Kako i zašto je bilo dosada, ocjenjivali su naši sugrađani prije par mjeseci. Zahvaljujem im od srca na dobivenoj ocjeni. A što će biti dalje tek će uslijediti provjera. Reći da želimo grad zadovoljnih građana izvrsno zvuči. No, pokazati djelima zadatak je svakog od nas kojega su građani tom svrhom izabrali. Samo zajedno s građanima, kroz suradnju gradonačelnika i Gradskog vijeća, samo u zajedništvu Labina s ostalim općinama Labinštine, a i gradovima i općinama Krasne nam Istre, zajedno u sinergiji grada, županije i države, možemo ostvariti zacrtane ciljeve.“ – istaknuo je gradonačelnik Valter Glavičić te nastavio:

„Trenutak je za povezivanje, za slogu, staloženost i razboritost. Prošla su vremena stvaranja ličnosti, osobnog branda i trčanja za imidžom. Mi koji smo na sebe preuzeli obavezu povjerenja građana, neka je ne shvatimo olako.  Mi smo povjerenje posudili od naših građana, na određeni rok, kao kredit, zajam.  Na rok od četiri godine kako bi mogli časno služiti i dužni smo ga svojim radom vratiti građanima. Treba prionuti poslu, biti razborit, gledati ovdje, a vidjeti puno dalje.  Stasao je novi naraštaj političara koji ne govori o povijesti, iako ćemo je poštivati i iz nje preuzeti sve što je dobro i vrijedno.  Prihvatimo izravno i otvoreno govoriti o onome što nam treba i budimo spremni aktivirati sve resurse kako bismo ispunili obveze prema našim građanima. Bez fige u džepu. Gledam Labin koji ima novu, jasnu paradigmu upravljanja temeljenu na zajedničkim vrijednostima i od toga neću odustati. Stare standarde ostavimo prošlom stoljeću. Umijeće je  brzo  se prilagoditi, a još brže reagirati. Vrijeme osrednjosti i komfora je iza nas.  Stigao je trenutak da  budemo zajedno u novim izazovima i  poduhvatima, budimo zajedno u opredjeljenju za čisti zrak i vodu, za zeleni i očuvani Labin, za svako novo radno mjesto, za svaku labinsku obitelj i za svakog malog Labinjana. Sad je pravo vrijeme. Nismo u sukobu s onima koji nas drukčije vide,  nego smo nerijetko, u prijeporu sa nama samima i strahom od promjena. Da budem potpuno jasan, promjena uvijek  izaziva otpor. I zato ću okupljati one koji znaju, žele i mogu. Ljude koji će za boljitak Labina nesebično dati sebe i  svoje  vrijeme. Ljude kojima je Labin ishodište, perspektiva i dom. Nije fokus što će se raditi, gdje će se ulagati nego  za koga će se raditi. A i u koga će se ulagati.  Radimo za sve građane Labina, za sve generacije, od onih najstarijih do onih tek rođenih. Privilegirani da živimo na oven bokoniće zemlje, na grote kamika i našega mora, želim svim Labinjankama  i Labinjanima kao i svima Vama čestitati dan Grada Labina.“ -zaključio je svoj emotivni govor Valter Glavičić, gradonačelnik Grada Labina.

Čestitke za Dan Grada kratkim su govorima uputili i Emil Daus u ime saborskih zastupnika iz Istarske županije te zamjenik istarskog župana, Tulio Demetlika.

Emil Daus čestitao je Dan Grada Labina u ime svih prisutnih saborskih zastupnika iz Istarske županije te naglasio „Labin je grad čije su obilježja mnogo više od onih obilježja koja čine jedan grad poput statuta i sličnih povijesnih obilježja. Grad Labin čine njegovi ljudi, mentalitet, pozitivan prkos, ponos i očuvanje tradicije za razvoj budućnosti. Ono što smo u ožujku doživjeli u Labinu kada se osjćalo dostojanstvo i ponos na vašu rudarsku prošlost nešto je posebno. Vi svoju prošlost i domoću besedu za razliku od nekih drugih sredina čuvate na jedan poseban način i to je veliki zalog za budućnost. Labin je grad, Labin je grod primjer i zato još jednom od srca čestitam svim žiteljima Dan Grada Labina!“

„Veseli što ćemo sljedeće četiri godine zajednički surađivati na brojnim projektima sa novim/starim gradonačelnikom, gradskim vijećem i gradskom upravom Grada Labina. Ove godine Labin je obilježila brojka 100, obljetnica Labinske republike ali i program koji je gradonačelnik predstavio „100% za Labin“. Upravo nas taj program obvezuje na mukotrpan rad za bezbrižan i prosperitetan Labin. Labin je po mnogočemu prepoznatljiv, a ono što prepoznajemo u programu „100% za Labin“ jesu razvoj kreativnih industrija, snažnije povezivanje s gospodarskim subjektima, novi sustav stipendiranja za učenike i studente koji su potrebni našem gospodarstvu. Zato čestitke Gradonačelniku na novim idejama. Kao zamjenik župana želim istaknuti i neke zajedničke projekte Županije i Grada, a koje su bitne za građane Labina. To je projekt Aglomeracije Labin Raša Rabac koji je važan ne samo za Labin već i Labinštinu, koji je težak ne samo financijski nego je i najzahtjevniji. Najava izgradnje novog vrtića, obnove zgrade kina i glazbene škole, kao i izgradnja Doma za starije koji Istarska županija zajedno s Gradom Labinom sufinancira s 50% vrijednosti projekta. Zato svi zajedno moramo biti posvećeni daljnjoj realizaciji projekata važnih za ravnomjerni razvoj i napredak naše Istre. Krenuti ćemo u nove ali nastaviti i s započetim projektima kojima je za cilj ne samo podizanje standarda već i očuvanje našeg identiteta. Posebno je važno da svi nastavimo zajedno razvijati se i raditi jer samo zajedničkim snagama možemo biti jači i uspješniji. Još jednom čestitam svima Dan Grada Labina! “ – zaključio je zamjenik istarskog župana Tulio Demetlika

Svečanu sjednicu sjajno je vodila Ana Černjul, a u svečanom dijelu sjednice nastupili su Tena Bevčar i Nino Atanasković, Teo Buždon na violini uz pratnju Jadranke Celić Bernaz na klaviru te udaraljkaški ansambl „Bum Bam“.