Pretraživanje

Uprizorenje povijesne bitke s Uskocima ovoga cetvrtka na Labin Art Republici

Utorak, 28. Srpnja 2015. - 11:36

Štitovi, oklopi, macevi i koplja ponovno ce zazvecati na ulicama i trgovima labinskog starog grada. Ovaj ce cetvrtak stotinjak kostimiranih glumaca, amatera i volontera još jednom uprizoriti jedan od najslavnijih dogadaja u povijesti Labina – bitku u kojoj je daleke 1599. Grad obranjen od napada Uskoka.

Pomalo iznenadujuce, prije dvije godine kada je prvi puta održano uprizorenje «Uskocke bitke», bio je to najposjeceniji dogadaj citavog labinskog kulturnog ljeta. Kako domacim posjetiteljima, tako i turistima, iznimno je atraktivno bilo vidjeti veliku skupinu drevnih boraca, vitezova i pucana kako s pravim srednjevjekovnim oružjem jurišaju na zidine ili brane grad. Od tada, uprizorenje bitke za obranu Labina i slavne Noci Sv. Sebastijana odvija se svake godine, kao središnji dogadaj Labin Art Republike, tocno na sredini trajanja ove dvomjesecne kulturno-umjetnicke manifestacije.

Ovogodišnji «Uskocki dan» održava se ovoga cetvrtka 30. srpnja, a zapocinje vec u 17 sati otvaranjem srednjevjekovnog sajma i sajma starih zanata. U gradskoj loži biti ce postavljen vojni logor, koji ce biti baza borbenih skupina, a u njemu ce se moci pogledati srednjevjekovno oružje i borbena oprema te sudjelovati na radionicama strelicarsva i bacanja bodeža.

U 20 sati zapocinje glavni program, svecanim postrojavanjem viteških skupina i svih sudionika u uprizorenju bitke. Zatim krece niz atraktivnih viteških borbi, a u isto vrijeme posjetitelji ce moci nauciti nešto i o legendarnom labinskom «Zakonu o kotlu».

Središnji dogadaj, spektakularna «Uskocka bitka», zapoceti ce u 22 sata. U uprizorenju ce sudjelovati preko 40 pripadnika srednjevjekovnih i viteških skupina iz cijele Hrvatske, te jednako toliko lokalnih glumaca-amatera i volontera.

Uoci same bitke, te u pauzama izmedu viteških borbi prisutne ce zabavljati pulski etno bend «Zmajeva djeca», a u 23 sata, po završetku uprizorenja bitke, zapocinje zabava za sve posjetitelje uz otkacene «rijecke Irce», folk rock bend «Belfast Food».

Program možete vidjeti OVDJE.

Svi dogadaji odvijat ce se na Titovom trgu u labinskom starom gradu, na kojem ce od 17 sati do 2 sata iza ponoci biti zabranjen promet motornih vozila.