Pretraživanje

Ucenici talijanske škole „Giuseppina Martinuzzi“ iz Pule posjetili Labin

Petak, 02. Svibnja 2014. - 10:51

Ucenici Osnovne talijanske škole „Giuseppina Martinuzzi“ iz Pule posjetili su danas Labin, rodni grad Giuseppine Martinuzzi cije ime nosi njihova škola. Posjeta je organizirana u sklopu istoimenog projekta koji provode tokom 2014. godine kada se obilježava 170-ta obljetnica rodenja labinske uciteljice, spisateljice i revolucionarke Giuseppine Martinuzzi. Ucenici petih do osmih razreda talijanske škole po programu posjetili su Gradsku knjižnicu Labin, Narodni muzej Labin i uz strucno vodstvo obišli starogradsku jezgru.

U prostorijama Grada Labina primila ih je zamjenica gradonacelnika Eni Modrušan koja ih je upoznala s projektom Labin Zdravi grad i ukljucivanjem mladih u odlucivanje kroz Gradsko vijece mladih.  Mladi vijecnici kroz rad u vijecu razvijaju sposobnosti iznošenja vlastitih stavova, kritickog mišljenja te se ukljucuju u život lokalne zajednice. Cilj je motivirati i aktivirati samostalno djelovanje djece i mladih u javnom iznošenju svojih potreba, interesa i zahtjeva prema lokalnoj zajednici i na taj nacin otvoriti i razviti aktivnu komunikaciju izmedu tijela gradske vlasti i mladih, rekla je Eni Modrušan.

Tullio Vorano, profesor povijesti i povijesti umjetnosti držao im je predavanje o ugljenokopima i rudarenju na Labinštini, a labinska pjesnikinja Neda Milenkovski citala im je poeziju Giuseppine Martinuzzi na cakavici.