Pretraživanje

Ucenici Srednje škole Mate Blažine i Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ posjetili grad Baja (Madarska)

Utorak, 10. Lipnja 2014. - 7:00

Od 29. svibnja do 1. lipnja ucenici Srednje škole Mate Blažine i Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ boravili su u Baji (Madarska). Labinski srednjoškolci sudjelovali su na medunarodnom natjecanju izmedu partnerskih ugostiteljskih škola iz Madarske, Rumunjske i Autonomne Pokrajine Vojvodine (Sombor i Subotica), a na poziv Ekonomske i ugostiteljske škole „Banyai Julia” s kojom je Srednja škola Mate Blažine sklopila partnerstvo 2011. godine, a koja obrazuje 90 kuhara i konobara i 60 slasticara.

Na natjecanju iz kuhanja zadatak je bio pripremiti varivo za koje su dobiti sve potrebne sastojke i pribor za rad a dozvoljeni su im bili posebni zacini koje su sami donijeli. Natjecatelji su predstavili svoju školu i državu. Pripremljena jela ocjenjivali su clanovi komisije na cijem celu je bio Lajos Szakál, clan madarskog Nacionalnog gastronomskog društva. Bodovali su se pripremni radovi, urednost prostora, nacin izrade, okus jela, izgled tanjura i ostali propisani kriteriji. Vrijedni kuhari Srednje škole Mate Blažine Mateo Miloševic, Matteo Hrvatin i Nino Belušic i njihov mentor Dorijano Mohorovic, posebno su pohvaljeni i dodijeljeno im je zlatno odlicje. Nakon toga natjecatelji su sudjelovali u programu spremanja riblje juhe i u tzv. vodenoj paradi s bakljama.

Ucenici Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ Labin, clanovi Vijeca mladih, tijekom boravka u Baji bili su ispunjeni razlicitim aktivnostima. Boravak u Baji zapoceli su prijemom kod gradonacelnika Baje Roberta Zsigo nakon cega su razgledali grad vožnjom turistickim vlakicem. Uslijedio je posjet bajskoj osnovnoj školi cije su ih uciteljice i ucenici poducili plesanju bunjevskih kola, a imali su priliku sudjelovati i u kreativnoj radionici izrade papirnatih lutkica u narodnim nošnjama. Sutradan su posjetili Pecuh, predivan studenski grad, te boravili na velikoj gradskoj fešti koja je posvecena Sv. Ivanu, zaštitniku ribara. Ispred Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ sudjelovali su Niko Fonovic, Aleksandar Parenta, Amela Mulavdic, Lara Oljaca, Noela Kudic i Katarina Zulijani u pratnji uciteljica Ivane Griparic Fable i Katije Tefik – Bacac. Ucenici su kuci stigli prepuni pozitivnih dojmova. Susret u Baji održan je pod pokroviteljstvom Grada Labina.