Pretraživanje

U Puli potpisan Sporazum o otpisu dugova socijalno najugroženijim gradanima

Utorak, 10. Veljače 2015. - 7:31

Gradonacelnici i predstavnici deset istarskih gradova jucer su u Puli potpisali Sporazum o otpisu dugova socijalno najugroženijim gradanima. Ispred Grada Labina potpisivanju je prisustvovala zamjenica gradonacelnika Eni Modrušan.

U ime Vlade RH sporazum je potpisala potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opacic koja je naglasila kako je trud Istarske županije na podizanju životnog standarda urodio plodom, istaknuvši kako u Istri živi oko 900 socijalno najugroženijih gradana, dok u nekim županijama ta brojka doseže i do 13 000. U Istarskoj županiji potpisivanju dobrovoljnog Sporazuma su pristupila gotovo sva tijela lokalne samouprave. “Ovaj Sporazum nije zakon, vec se radi na principu dobre volje i razumijevanja prema gradanima koji svoje dugove ne mogu platiti, a rijec je o gotovo nenaplativim dugovima koji su stariji od godinu dana, a neki i po nekoliko godina. Zahvaljujem se Istarskoj županiji i Gradu Puli koji su svojom socijalnom osjetljivošcu omogucili novi pocetak za one koji su se našli u teškim životnim prilikama, što je i cilj ovih mjera“, naglasila je Opacic te najavila skoro osnivanje radne skupine koja ce istražiti mogucnost novih projekata iste prirode.

Inace, mogucnost otpisa duga mogu ostvariti iskljucivo oni koji spadaju u socijalno najugroženiju skupinu: gradani korisnici novcanih naknada sustava socijalne skrbi, oni cija mjesecna primanja u posljednja tri mjeseca do podnošenja zahtjeva ne prelaze 2.500,00 kuna za samca odnosno 1.250,00 kuna po clanu kucanstva te nemaju u vlasništvu drugu nekretninu osim one u kojoj žive ni ikakvu drugu imovinu koja može biti prodana. O uspjehu ovoga projekta dovoljno govori i cinjenica da je u prvom tjednu potpisivanja Sporazuma oko 75 000 gradana u Hrvatskoj zadovoljilo uvjete za otpis dugova, dok je oko 10 500 gradana vec postalo korisnicima ovih mjera. Njima ce se od danas pridružiti i najugroženiji Istrani.