Pretraživanje

U provedbi još jedna demografska mjera: Nastavlja se karijerno usmjeravanje učenika labinskih osnovnih škola

Utorak, 08. Veljače 2022. - 0:00

Kroz protekle tri godine u Labinu se provodio jedan od najuspješnijih projekata financiranih iz EU fondova u domeni obrazovanja i mladih, "Usmjeri se! - Karijerno usmjeravanje nezaposlenih mladih i osnovnoškoalca s područja Labinštine". Projektom vrijednim preko 775.000,00 kn, sufinanciranim u potpunosti iz Europskog socijalnog fonda, bili su obuhvaćeni mladi nezaposleni te učenici 7. i 8. razreda labinskih osnovnih škola.

Učenici su prošli su kroz program profesionalnog savjetovanja i testiranja interesa, te su oni, ali i njihovi roditelji, dobili vrijedne informacije o izboru nastavka obrazovanja i o potencijalnim zanimanjima za koja se mogu školovati. Ovaj način otkrivanja potencijala koji je od izrazite pomoći u odabiru najadekvatnijeg budućeg zvanja, pohvaljen je ne samo od strane roditelja i osnovnoškolskih nastavnika, već i od strane labinske srednje škole, koja može temeljem kontinuiranih rezultata karijernog usmjeravanja formirati svoje postojeće i buduće nastavne programe.

"Ovo je jedan od onih projekata čiji benefit smo prepoznali gotovo trenutno. Olakšati učenicima i njihovim roditeljima izbor nastavka obrazovanja, te pomoći našoj srednjoj školi da razvije usmjerene programe za naše učenike, razlozi su zbog kojih je Grad Labin odlučio financirati nastavak programa i nakon završetka financiranja od strane EU fondova. Tako je među "osmašima" već u tijeku testiranje profesionalnih interesa, a do trenutka upisa srednje škole, svi će učenici završnog razreda labinskih osnovnih škola i ove školske godine donijeti odluku o nastavku školovanja temeljem prolaska kroz program profesionalnog savjetovanja, u kojem će neki od njih možda i prvi puta otkriti svoje prave potencijale i afinitete." - zaključila je o nastavku programa karijernog usmjeravanja Federika Mohorović Čekada, zamjenica gradonačelnika Grada Labina.