Pretraživanje

U petak u Gradskoj galeriji Labin otvorenje iložbe Branka Kolarića

Utorak, 04. Srpnja 2023. - 0:00U petak, 07. srpnja, u 20.30 sati Gradska galerija Labin otvara izložbu Branka Kolarića naziva Apoteoza trenutka. Gradska galerija nastavlja izložbenu sezonu prikazom konceptualne i novomedijske umjetnosti prikazom njezina iskaza kroz različite umjetničke generacije.

Izložbom se predstavljaju radovi Branka Kolarića u formi djelomične retrospektive obuhvaćajući radove nastale od početka prošlog desetljeća do danas. Snažnim idejnim porukama umjetnik svojim djelima progovara o raznim stanjima i slojevitostima društva kao iskazom osobnih stavova. Na labinskoj izložbi naziva Apoteoza trenutka, ujedno istoimenim nazivom jednog od radova, predstavit će dvadesetak umjetnina u mediju instalacije, grafike, slikarstva i objekata.

„Kolarić se ne bavi dijagnozom i uzrokom, već snagom svoje individualnosti progovara protiv današnjeg vrijednosnog sustava emotivnim i nenametljivim protestom što se, zajedno s autorovom urođenom ludičko–duhovitom vokacijom, očituje u izražajno–mentalnom  prosedeu kojim odišu njegovi radovi. Premda uglavnom metaforično, on vrlo jasno progovara o suvremenim društvenim anomalijama, političkoj zbilji te ekonomskoj i idejnoj oskudici.

Kod ovog je autora važno polazište iz metiera prema poruci, umjesto obratnim putem, što je danas kod velikog broja umjetnika slučaj. Branko Kolarić je po zvanju grafičar, te ne čudi da njegovi radovi u brojnim medijima u kojima se izražava (crtež, slikarstvo, objekt, instalacija, ready-made…) odišu preciznošću, kvalitetom odabira materijala, perfekcionizmom izvedbe i estetskom zaokruženošću.“ – ističe kustos izložbe Mladen Lučić.

 

O UMJETNIKU

BRANKO KOLARIĆ (Pula, 1954.) je vizualni umjetnik, grafičkog obrazovanja. Svojom je likovnošću prisutan na umjetničkoj sceni od devedesetih godina prošlog stoljeća. U tom je razdoblju izlagao na više samostalnih i skupnih izložbi. Za svoj je rad višestruko nagrađivan.

Član je HDLU Istre.

Živi i radi u Rovinju.