Pretraživanje

U Labinu puštena u rad proizvodna hala za proizvodnju kotlova i peci na pelete MCZ d.o.o. Labin

Četvrtak, 29. Listopada 2015. - 14:22

U poduzetnickoj zoni Vinež u Labinu danas je otvorena nova proizvodna hala tvornice za proizvodnju kotlova i peci na pelete MCZ d.o.o. Labin. U labinskom pogonu godišnje se proizvede 10.000 peci na pelete koje griju domove u više od 30 zemalja svijeta. Nova proizvodna hala opremljena je najmodernijom tehnologijom za savijanje, zavarivanje i  lakiranje lima, te sastavljanje peci, cime je zaokružen proces proizvodnje peci.

U postojecem proizvodnom pogonu, površine 3.600 metara kvadratnih, danas radi tridesetak radnika i to na lakiranju i montaži proizvoda, a u novoizgradenom dijelu, površine 2.700 metara kvadratnih, planirano je zapošljavanje još toliko radnika koji ce raditi na savijanju i zavarivanju limova. U proizvodni pogon u Labinu do sada je uloženo više od 4,5 milijuna eura, a do sredine 2016. godine biti ce uloženo još 1 milijun eura.

Obitelj Zanette iz Pordenonea osnovala je MCZ 1975. godine pocevši svoj poduzetnicki put proizvodnjom zidanih roštilja u kojem je sektoru danas lider na europskom tržištu sa svojim brendom Sunday. Grupa asortiman proizvoda proširuje u osamdesetim i devedesetim godinama kroz proizvodnju kamina, kotlova, kuhala i peci na pelete. Brendovi MCZ grupe: ranije spomenuti Sunday, J. Corradi (kuhinje), Red (sustavi grijanja na obnovljivu energiju), Sergio Leoni (kaljeve peci izradene od keramike), Cadel (peci na pelete) i Free Point vrlo su dobro prihvaceni na europskom i svjetskom tržištu, ponajprije zahvaljujuci inovativnosti, dizajnu i osobito kvaliteti izrade. Inovativni pristup proizvodnji proizvoda koji jamce uštedu energije i osiguravaju toplinsku energiju iz obnovljivih izvora MCZ-u omogucuje da se danas predstavi kao lider na europskom tržištu kucnih sustava za grijanje i kuhanje.

Danas grupa MCZ zapošljava više od 400 radnika, prodaje svoje proizvode u više od 40 zemalja svijeta, a od ukupnog prihoda, koji je u 2014. godini iznosio 100 milijuna eura, gotovo 70% realizira na stranim tržištima. Proteklih je godina grupa MCZ bilježila prosjecan rast prodaje svojih proizvoda od 15% godišnje, a predvideni rast za narednih 5 godina je 10% godišnje. Upravo je radi zadovoljavanja rastucih potreba tržišta grupa MCZ odlucila povecati proizvodne kapacitete, te je 2013. godine osnovala društvo u Hrvatskoj koje je kupilo postojecu nekretninu u poduzetnickoj zoni Vinež, uložilo u prilagodbu i novu opremu i strojeve. Tako je krajem  2013. godine zapocela proizvodnja u lakirnici i na dvije linije montaže. Iako je proizvodnja za pocela krajem 2013, vec u 2014 godini ostvaren je ukupan prihod u visini 68 miliona kuna.

Da podsjetimo kako se s radovima u poduzetnickoj zoni zapocelo krajem 2003. da bi koncem 2005. godine, Grad Labin u cijelosti infrastrukturno opremio gradevinske parcele. Investiciju izgradnje infrastrukture u Poduzetnickoj zoni Vinež pratila je strucnim savjetima Istarska razvojna agencija (IDA), a  financirala se iz Državnog Proracuna putem Ministarstva za obrt, malo i srednje poduzetništvo, Proracuna Istarske županije i Proracuna Grada Labina. Na opremanje ovog dijela zone do danas je utrošeno 8.8 milijuna kuna.

U prosincu 2004. godine u okviru I. faze raspisan je natjecaj za prodaju 12. gradevinskih parcela poduzetnicima i obrtnicima s podrucja Grada Labin, uz uvjet da u odredenom roku izgrade hale ili odgovarajuce proizvodne objekte, pokrenu vlastitu djelatnost i zaposle odredeni broj novih radnika. Sve parcele su prodane, a novi vlasnici svojim ulaganjem u izgradnju hala i otvaranjem novih radnih mjesta samo potvrduju da se sve uloženo isplatilo.

Otvorenju nove proizvodne hale u Poduzetnickoj zoni Vinež bili su nazocni  Giacomo Zanette, vlasnik i predsjednika Grupe MCZ-ta, Walter Breda, generalni  direktor grupacije, Paolo Palminteri, generalni  konzul Republike Italije, Kristian Krpan, direktor MCZ d.o.o. Vinež,  gradonacelnik  Grada Labina Tulio Demetlika, župan Valter Flego, Jasna Jaklin Majetic, predsjednica Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Pula,. Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca, Mario Paliska, predsjednik Obrtnicke komore Pula, predstavnici labinskih opcina, gospodarstvenici Labinštine, kooperanti  i poslovni partneri MCZ Labin - Tvornice peci i kotlova na pelete.