Pretraživanje

U Gradskoj galeriji Labin otvorena izložba Tome Gerica

Ponedjeljak, 30. Lipnja 2014. - 8:43

U subotu 28. lipnja, u 21 h, u labinskoj je Gradskoj galeriji otvorena samostalna izložba Tome Gerica, naslova „U SVEMIRU JE SVE SAMO SVEMIR“. Izložbu u Gradskoj galeriji Labin, uz prisutnost autora gosp. Tome Gerica, otvorio je gradonacelnik Labina, Tulio Demetlika, a nakon uvodne rijeci Tee Bicic, koordinatorice programa u GGL  i strucnog osvrta na izložene radove, povjesnicarke umjetnosti  Branke Arh.

Osim u Gradskoj galeriji, dio izloženih radova može se pogledati i u Maloj galeriji Zajednice Talijana Giuseppina Martinuzzi Labin, a izložba se može pogledati sve do 20. srpnja 2014. godine.

Tomo Geric  roden je 1933. u Vrbanovcu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1957. u klasi prof. Otona Postružnika. Od 1957. do 1962. suradnik  je Majstorske radionice Krste Hegedušica. Slikar, kipar i graficar. Izlagao s grupom Mart u Austriji (1961.) i Nizozemskoj (1962.). Godine 1970. Preselio se iz Zagreba u Oprtalj (Istra). Godine 1994. svoj je novi dom našao u Dragi kraj Rijeke gdje i danas živi i stvara. Nakon Akademije, sve do umirovljenja, djeluje kao samostalni umjetnik s gotovo podjednakim interesom za slikarstvo, kiparstvo, crtež i keramiku. Ostvario je brojne samostalne i skupne izložbe u Hrvatskoj i u inozemstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja (Nagrada Vjesnik na III. Izložbi jugoslavenske grafike 1964.; Zlatna i srebrna medalja s diplomom za podrucje keramike, Zagreb,1968.; Ex tempore Rovinj 1979.; Prva nagrada za slikarstvo Ars Histrie 1980.; Prva nagrada za suvenir Istre i Primorja 1986.). Clan je HDLU Rijeka od 1970.

Moje zanimanje za svemir bilo je oduvijek cudesno i snažno. Još kao mali bio sam fasciniran prizorom: dolje zemlja, gore nebo. Jednom sam krenuo prema mjestu gdje se nebo spaja sa zemljom. Izgledalo je blizu. Sjecam se da mi je trava sezala do ramena. Vratio sam se neobavljena posla jer je cilj bio stalno jednako daleko. Ipak, citav život pokušavam ponovo. Ali to što je nekad bilo jednako daleko, danas je nezamislivo daleko. U svemiru je sve samo svemir. Svojim radom želim covjeka podsjetiti da je zapravo sitnica u tomu prostoru, ali istinski sretan što je dio toga, što se krece po zemlji, a iznad njega je beskrajni plavi svod, oblaci i zvijezde.“  Tomo Geric.

„Tomo Geric živi svoju umjetnost i svoje razloge iskreno, pošteno i hrabro. Umjetnik je dosljednog kontinuiteta, u sebi dorecenog i iskreno odmjerenog: intimnog u svojoj umjetnickoj istini, monumentalnog u doživljaju oblika. Kada danas odmjeravamo njegovu dosljednost i ustrajnost u istraživanju pokrenutosti oblika i života pojednostavljene forme u prostoru slike, njegovu zanatsku vještinu i majstorstvo koje poznaje i priznaje samo govor suštine, cistocu i univerzalnost likovnoga jezika, jasno nam je da je svoje vrijeme stvaranja gradio kao ozbiljnu autorsku i suvremenu posebnost. Tragajuci za iskonskim životnim i umjetnickim istinama iskreno i hrabro, citav svoj slikarski, kiparski i graficki opus naslonio je na nacela promišljenosti, logike i reda.“ Branka Arh (...iz predgovora kataloga izložbe)

Gradska galerija Labin / Ulica 1. maja 5, Labin / Tel. 052 852 123 / E-mail: galerijalabin@gmail.com

Radno vrijeme galerije: od 10 do 14 i od 19 do 23 sata. Nedjeljom zatvoreno.