Pretraživanje

Treci susret partnera u projektu MINHER „Rudarsko nasljede: generator gospodarskog i turistickog razvoja“

Utorak, 06. Svibnja 2014. - 10:45

Grad Labin u veljaci 2013. godine prijavio se projektom MINHER (Mining heritage: ‘Opportunity Mines’, Future share as economic and tourism development potential) „Rudarsko nasljede: generator gospodarskog i turistickog razvoja“ na natjecaj Europske komisije, program Europa za gradane, Mjera 1., podmjera 1.2. Mreže bratimljenih gradova. Projekt je odobren u iznosu od 142.000 EUR ovisno o broju sudionika. U projekt je ukljuceno 7 partnera: Rybnik (Poljska), Carbonia (Italija), Banovici (Bosna i Hercegovina), Idrija (Slovenija), Velenje (Slovenija), Raša (Hrvatska) i Labin (Hrvatska) u funkciji nositelja projekta. 

Od 7. do 10. svibnja 2014. godine održava se treci susret partnera u projektu MINHER u gradu Banovicima (Bosna i Hercegovina). Prvoga dana održat ce se radni sastanak predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti, gospodarskih institucija, organizacija civilnog društva i ostalih sudionika projektnih partnera na temu „Mogucnosti suradnje i razvoja regije Tuzlanskog kantona u cilju približavanja jedinstvenom europskom podrucju“. Sljedeceg dana predviden je obilazak rudnika mrkog ugljena Banovici, obilazak površinskog kopa Grivice, obilazak radionice Bešin, sastanak s direktorom rudnika uz upoznavanje s poviješcu te predstavljanje rudnika s aspekta ekonomskog razvoja regije i mogucnosti zapošljavanja radnika (prednosti i nedostaci proizvodnje). U vecernjim satima otvorit ce se izložba fotografija „Žika Tasic – svjedok vremena“ u prostorima Radnickog doma u Banovicima.

Partnerima u projektu predstavit ce se komunikacijski alati projekta MINHER i to logo i web portal projekta, višejezicni vodic „Europski primjeri revitalizacije rudarskog nasljeda“, višejezicni rudarski rjecnik te interaktivna društvena igra za djecu na temu rudarenja. Na Dan Europe, 9. svibnja 2014. godine potpisat ce se Pismo namjere o suradnji i prijateljstvu izmedu Grada Labina i Opcine Banovici s ciljem razvoja i jacanja partnerstva i stvaranja povoljnih uvjeta za suradnju u podrucju znanosti, obrazovanja, ekonomije, gospodarstva, okoliša, javnog zdravstva, turizma, kulture i sporta.

Projektom MINHER se želi oživotvoriti jedinstveni koncept gospodarsko-turisticko-kulturnog proizvoda cija je svrha promocija kulturno turistickih znamenitosti, te pokretanje novih gospodarskih djelatnosti na lokacijama koje su izvornom namjenom bile povezane sa rudnikom. Projekt se provodi od srpnja 2013. godine do rujna 2014. godine na nacin da se periodicno održavaju aktivnosti kod svih partnera u projektu. Kroz 5 dogadaja u 5 razlicitih država (Poljska, Italija, Slovenija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina) partneri ce predstaviti svoja iskustva, najbolje prakse i izazove vezane uz ocuvanje rudarske baštine.