Pretraživanje

Tonka ekonomka, program financijskog opismenjavanja mladih, od proljeća u labinskim osnovnim školama

Petak, 11. Veljače 2022. - 0:00

Prošle je godine labinska Srednja škola osvojila 2. mjesto za najbolje obrazovne programe u području financijske pismenosti na natječaju kojeg je, povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca, provela Hrvatska udruga banaka. Drugo mjesto su zaslužili profesori Gabriela Dundara, Daniel Mohorović i Majda Milevoj Klapčić za obrazovni program pod nazivom „Tonka ekonomka – priručnik za financijsko preživljavanje tinejdžera“. U želji da se čim više naših mladih sugrađana upozna s financijskom pismenošću,  usvojena je inicijativa za uvođenjem ovog programa u građanski odgoj u dvije labinske osnovne škole, a što je i bio povod današnjeg susreta Gradonačelnika Labina Valtera Glavičića, Borjana Batagelja, pročelnika UO za društvene djelatnosti s ovim vrijednim učiteljima te ravnateljima Alilovićem i Juričićem.

Učitelji su prezentirali priručnik, koji na veoma kreativan način mladima približava razna znanja o financijama, a zamišljen je kao svojevrsno putovanje životom obitelji Šoldić, koju čine tinejdžerica Tonka, njezini roditelji, sestra Mani i brat Darko te nona Žuži. Istaknuli su pritom učitelji da je njihova uloga upravo odgoj i obrazovanje učenika pa tako u priručniku nailazimo na razne dogodovštine glavne akterice Tonke: osim što se uči upravljati financijama, ona je i ekologinja i volonterka, a u priručniku se koriste i elementi cakavice pa su koristi jednog ovakvog priručnika daleko veće od same „šture“ financijske pismenosti.

„Prelistao sam priručnik i mogu reći da je na veoma inovativan i zanimljiv način posložen. Posebno mi je drago što je ovo jedna primjenjiva priča, dugotrajno primjenjiva i ostaje kao trajni podsjetnik. Ovdje se ne uči djecu samo financijama, već ih se uči i priprema za život. Mogu slobodno ustvrditi da ovaj priručnik nije samo za naše mlade, za tinejdžere, već i za nas odrasle, za obitelji“, konstatirao je Valter Glavičić, gradonačelnik Labina.

Naravno, priručnik nije isključivo za financijsko preživljavanje tinejdžera, nego općenito za preživljavanje pa će ga moći prelistati bilo koja osoba, jer su učitelji odlučili da će ovo djelo biti zajedničko dobro, a upravo će danas biti i javno dostupan na mrežnim stranicama Srednje škole Mate Blažine.

Obzirom da su svi prisutni podržali ovu hvalevrijednu inicijativu, dogovoreno je da će učitelji-autori početi provoditi program u labinskim osnovnim školama od kraja ožujka pa do lipnja, a koji je namijenjen osmašima, koje će, između ostalog, naučiti i kako donositi životne odluke što će im, vjerujemo, biti od velike koristi budući da će se susresti s jednom od najvećih životnih odluka – odabirom srednje škole.

Osim autora, profesora Gabriele Dundara, Daniela Mohorovića i Majde Milevoj Klapčić, u realizaciji priručnika sudjelovale su i lektorica Katarina Brajdić Divšić i učenica 4. razreda gimnazije Leonarda Ivašić koja potpisuje ilustracije, a nakladnik je DKC Lamparna.

Naposljetku, priručnik Tonka ekonomka imat će i svoj nastavak; učitelji su osmislili i društvenu igru „Punti i škalini“ koja bi uskoro trebala biti predstavljena, a za koju vjerujemo da će na jednako zanimljiv način biti pristupačna kako za mlade, tako i za starije.

Tonka ekonomka.jpg (221 KB)