Pretraživanje

Svecanom sjednicom Gradskog vijeca Grada Labina obilježen Dan Grada Labina

Utorak, 17. Kolovoza 2010. - 13:54

Povodom Dana Grada Labina, koji se prema Gradskom statutu slavi 17. kolovoza u cast donošenja gradskog Statuta iz 1341. godine danas je u Malom kazalištu održana Svecana sjednica Gradskog vijeca Grada Labina. Na sjednici su urucene najviše nagrade Grada. Po prvi puta od ustanovljenja dodijeljene su godišnje nagrade Roberto i Daniela Giannini u pocast tragicno preminulim supružnicima doc.dr.sc. Robertu Giannini i pok. mr.sc. Danieli Pulic-Giannini sa ciljem poticanja znanstvenoistraživackog rada i promicanja studentskog stvaralaštva. Ta visoka priznanja primile su mr.sc.Lara Baticic, za znanstveni rad „Klinicka znacajnost odredivanja aktivnosti serumske dipeptidil-peptidaze IV i oboljelih od upalnih bolesti crijeva“ te Lara Juricic za znanstveni rad „Solarni izvor napajanja za bežicni osjetilni cvor“.

Titula pocasnog gradanina Grada Labina urucena je dr. Fulviu Rustico, generalnom konzulu Republike Italije u Rijeci i to za doprinos u ocuvanju nacionalnog identiteta, jezika i kulture talijanske nacionalne manjine u Gradu Labinu i za promidžbu Grada Labina. Nagrada za životno djelo dodijeljena je prof. Tulliu Vorano za cjelokupni doprinos u razvoju kulture i humanistickih djelatnosti Grada Labina. Nada Loncarevic primila je godišnju nagradu Grada Labina za stvaralacki rad i posebna dostignuca kroz humanitarni rad u Udruzi Sv. Vinka Paulskog, dok je  priznanje Grada Labina za najviše uspjehe u radu i osobite zasluge u promociji labinskog sporta urucena Antonu Gregoricu te Andelu Verbanac gradsko priznanje za izuzetan doprinos ukupnom razvoju i razvoju pojedinih djelatnosti, posebice industrije i turizma, te infrastrukture bivše Opcine Labin. Nives Matic dobitnica je zahvale Grada Labina za dugogodišnji rad i unapredenje pedagoške prakse i komunikacije te njegovanju kulturne baštine. 

U svom prigodnom obracanju gradonacelnik Grada Labina Tulio Demetlika naglasio je kako je proteklo razdoblje obilježilo Labin kroz izgradnju suvremene i pouzdane komunalne infrastrukture na korist svakodnevnog života svih naših generacija, sveobuhvatne socijalne politike cime se jamci sigurnost života svih naših sugradana podrucje kulturnih dogadanja, sportskih i rekreativnih sadržaja, uredenja javnih površina zbog cega se Labin s pravom može nazvati lijepim i kulturnim gradom te podrucje ulaganja u razvoj konkurentnog gospodarstva i dostupnost radnih mjesta kojem doprinosi snažna povezanost gradske Uprave i lokalnog gospodarstva. Gradonacelnik Tulio Demetlika dao je svojevrsni rezime realiziranih projekata u posljednjih godinu dana, kao i one koji su u tijeku pripreme. Naglasio je da se brojne investicije koje služe gradanima Labina ne bi mogle ostvariti da nije bilo partnerstva i izuzetno dobre suradnje izmedu lokalne, županijske i državne uprave, gradskih i županijskih javnih poduzeca i drugih sudionika. Uprava Grada Labina, dodao je gradonacelnik Demetlika, nastoji voditi aktivnu investicijsku i antirecesijsku politiku usmjerenu ka razvoju konkurentnosti, znanja i novih tehnologija, ne zapostavljajuci istovremeno graditi socijalno osjetljivi Grad. Svoje obracanje tradicionalno je završio rijecima labinskog velikana Matije Vlacica Ilirika PATRIA MEA DULCISSIMA.

Svecanoj sjednici Gradskog vijeca Grada Labina prisustvovao je zamjenik župana Istarske županije Vedran Grubišic, saborski zastupnik Boris Miletic, veliki broj nacelnika i gradonacelnika istarskih  opcina i gradova, predstavnici javnog i kulturnog života Grada Labina. U kulturnom dijelu programa nastupio je Mješoviti pjevacki zbor „Giuseppina Martinuzzi“  iz Labina, pjesnikinja Rina Miletic te mladi labinski glazbenici Valentino i Mateo Blasina. 

P8170246P8170247P8170249

Povezane vijesti:

Potvrdeni dobitnici najviših gradskih priznanja za 2010. godinu

Ustanovljena Godišnja nagrada Roberto i Daniela Giannini