Pretraživanje

Suradnja istarskih LAG-ova na projektu „Domaće od malih nogu“

Srijeda, 12. Listopada 2016. - 0:00

U sklopu 7. stručnog skupa predškolskih ustanova Istarske županije, jučer je u Dječjem vrtiću "Tići" u Vrsaru održano potpisivanje Pisma namjere između svih LAG-ova Istarske županije: LAG-a „Središnje Istre“, LAG-a „Istočne Istre“, LAG-a „Južne Istre“ i  LAG-a „Sjeverne Istre“ o suradnji na projektu "Domaće od malih nogu", te Sporazum o poslovnoj suradnji s Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije na istom projektu.

Projekt „Domaće od malih nogu“ provoditi će se unutar podmjere 19.3. Programa ruralnog razvoja RH 2014-2020 u sklopu koje će LAG-ovi krajem godine na raspolaganje dobiti sredstva za projekte suradnje. Cilj projekta je stvaranje preduvjeta za povećanje potrošnje i uvođenje lokalnih proizvoda/namirnica u odgojno-obrazovnim institucijama (jaslice, vrtići i osnovne škole) na području Istarske županije, a obuhvatiti će aktivnosti izrade studije koja će predstaviti dubinsku analizu trenutne ponude poljoprivrednih gospodarstva s područja Istarske županije i trenutne potrošnje u odgojno-obrazovnim ustanovama kao i zainteresiranost svih uključenih strana za daljnje korake u ostvarenju ciljeva projekta. Paralelno će se provesti analiza zakonskih regulativa te ponuditi modeli provedivih rješenja s obzirom na postojeća ograničenja i mogućnosti.

U sklopu projekta, planirane su i radionice i edukativna predavanja namijenjena kuharskom osoblju, odgajateljima i učiteljima, djeci te roditeljima s ciljem podizanja svijesti o prednostima konzumacije lokalno uzgojene hrane.

U sklopu događaja promovirane su i autohtone namirnice i lokalni proizvođači. Kao predstavnik LAG-a „Istočna Istra“ svoje proizvode promovirala je Sirana Zlata, dobitnica nagrade za najboljeg OPG-a u Hrvatskoj.