Pretraživanje

Sudjelujte u izradi Proračuna – od danas aktivna aplikacija

Četvrtak, 28. Studenog 2019. - 0:00

Grad Labin od danas omogućuje svim sugrađankama i sugrađanima da sudjeluju u stvaranju Proračuna Grada Labina za iduću, 2020. godinu. Naime, nakon jučer održane sjednice Gradskog vijeća i prvog čitanja nacrta Proračuna, od danas je aktivna najavljivana aplikacija na web stranici labin.hr putem koje svi koji to žele mogu na jednostavan način sudjelovati u kreiranju Proračuna.

Gradski proračun je temeljni financijski dokument koji sadrži sve planirane godišnje prihode i primitke te sve godišnje rashode i izdatke Grada. Gradski proračun usvaja Gradsko vijeće, a odnosi se na fiskalnu godinu za koju je donesen. Proračun objašnjava planove i aktivnosti Grada u vezi s korištenjem gradskog novca u fiskalnoj godini.

Grad Labin stoga poziva sve korisnike da odvoje nekoliko minuta svog vremena, te se upoznaju s prijedlogom proračuna za 2020. godinu kao i da putem aplikacije pošalju vlastite prijedloge.

Jednostavnost aplikacije pruža mogućnost lakog korištenja i razumijevanja određenih stavki Proračuna. Tako je prijedlog gradskog proračuna za 2020. godinu raspoređen po gradskim upravnim odjelima, kojih ima ukupno šest, te kojima je osnovni zadatak da kroz planirane aktivnosti i projekte zadovolje sve potrebe građana u sferi civilnog, društvenog i komunalnog života.

Aplikacija funkcionira tako da korisnik ima mogućnost smanjenja ili povećanja iznosa kod određenih proračunskih stavki. Postoji i mogućnost potpunog ukidanja stavki gdje nije moguće smanjenje ili povećanje, jer ako se aktivnost želi ostvariti mora ići u punom iznosu. Ukupan iznos proračuna se ne može mijenjati, tako da je prije slanja vašeg prijedloga potrebno obratiti pažnju na uravnoteženost, odnosno ukoliko se neka stavka u Proračunu poveća, potrebno je drugu smanjiti kako bi konačni iznos Proračuna ostao na istoj razini.

Proračunska načela kojih se mora pridržavati prilikom izrade i donošenja proračuna su uravnoteženost, načelo jedne godine, jedinstvo i točnost, univerzalnost te specifikacija.

Aplikacija prvenstveno služi za informiranje građana o aktualnom proračunu, edukaciji o proračunu kao temeljnom dokumentu lokalne samouprave i o načinu njegova donošenja, ali i kao mjesto participiranja građana u donošenju proračuna.

Više o proračunu Grada Labina možete vidjeti na poveznici ovdje:

https://www.opencity.hr/proracun/index.php?unit_id=16

U Labinu vrednujemo dijalog i povjerenje i upravo na tome gradimo rast i razvoj našega grada. Nadamo se da ćete vašim konstruktivnim prijedlozima pomoći u našem radu da razvijamo i jačamo naš grad, grad razvijenog i tehnološki modernog gospodarstva, pune zaposlenosti, mjesto gdje su obrazovanje i stjecanje znanja način života, koje je ugodno i privlačno za život svih naraštaja, temeljen na tradicijskim vrijednostima, kulturnoj i prirodnoj baštini i održivom razvoju.

Aplikacija se može naći na vrhu stranice labin.hr ili na linku: http://labin.curiouscat.hr/.