Pretraživanje

Sportski Centar Franko Mileta

Upravo obnovom sportske dvorane započinje priča oživotvorenja Podlabina. Proširenjem kapaciteta sportskih površina i uredskih prostorija za sportske udruge, povećanjem sadržaja koje prate funkciju zgrade te novostvorenim okruženjem koje nosi sportsku priču i priziva gledatelja/korisnika, stvoren je novi ambijent kao mjesto susreta i emocija. Obnovljena i proširena građevina živi suživot sa srednjom školom na način da su njene proširene površine omogućile cjelodnevnu uporabu za još veći broj korisnika.

Kroz nekoliko izvedbenih faza ostvarena su dva zatvorena sportska borilišta međusobno povezana sa školskom ustanovom. Na mjestu starog vanjskog igrališta izgrađena je nova sportska pomoćna dvorana, kao dogradnja postojećem sportskom kompleksu. Izvedena je u kombinaciji betonskih elemenata s drvenim lučnim lameliranim primarnim i sekundarnim nosačima te pokrovom od limenih izolacijskih sendvič panela. Svojim oblikovanjem kojim dominira lučni krov pomoćna zgrada ponavlja zatečeni oblikovni motiv postojeće sportske dvorane. U njoj je ostvareno gledalište za 200 posjetitelja, uredski prostori za sportske udruge i evakuacijski hodnik, svlačionice te komunikacija sa srednjom školom, ali i sa sa susjednom glavnom sportskom dvoranom. Glavni ulaz omogućen je sa sjeverne strane građevine. Izvedbom opisane pomoćne građevine nastava tjelesnog odgoja i vanškolski sportski život nesmetano su djelovali, a sukladno njenom završetku pristupilo se obnovi glavne sportske dvorane. Obnovljenom borilištu sportske dvorane zadržan je nosivi sustav te relativno nedavno obnovljen lučni krov. Ukinuta je tribina s jedne strane borilišta, dok je druga rekonstruirana na način da je podijeljena u čvrsti i teleskopski dio, a obnovljene su i četiri svlačionice (dvije manje i dvije veće). Kapacitet dvorane sada iznosi 800 sjedećih mjesta. Dimenzije borilišta prilagođene su međunarodnom standardu za održavanju svih vrsta natjecanja, a omogućena je i pozicija za televizijski prijenos.

Novi pečat cijelom sportskom kompleksu, ali i pročelju ulice osobitu važnost donosi i glavna ulazna zgrada. Na mjestu nekadašnje „skalinade“ nikla je nova zgrada koja svojim dimenzijama prati gabarite susjedne školske ustanove „podebljavajući“ građevinsku liniju ulice pritom stvarajući prilazni trg te koja omogućuje poboljšani pristup borilištu i gledateljstvu osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. U njoj su smješteni dodatni sadržaji koji će cijeloj zgradi, ali i ranije opisanom dijelu grada dati cjelodnevni duh mjesta: ulazni hall s glavnim pristupom borilištu i gledateljstvu, trgovina, teretana, prodajno mjesto za ulaznice, wellness zona, fitness dvorana, caffe bar itd.

Njenom vanjštinom dominira ovojnica od suvremenih transparentnih materijala i velikih otvora koji se otvaraju prema ulici nastojeći prikazati „život unutar zgrade“, ali i prizvati prolaznika da zaviri u zgradu i osjeti taj njen unutarnji život. Sportska borilišta čiji duh stvaraju gledatelji, korisnici i natjecatelji nikada nisu mjesta tišine; ona su mjesta pokreta, buke, emocija i nadmetanja. U svrhu ostvarenja ravnoteže, bučnom grotlu njenog borilišta suprostavlja se smireni interijer nježnog i minimalističkog oblikovanja koji bojama, materijalima, namještajem i otvorenim prostorima korisniku pripovijeda „šćoricu“ o povijesti labinskog sporta.

Obnovljeno borilište omogućilo je stvaranje duha novog grotla u kojem će stasati nove mlade generacije, suvremeni nosioci ponosa svojih predaka labinskih rudara koji su iz dubina vadili ugljen.

Sportski Centar Franko Mileta

Sportski centar Franko Mileta:

-      Izgrađen 2017. godine ( otvorenje male dvorane u svibnju, a cijelog centra u listopadu )

-      Ukupna investicija ( izgradnja i oprema s pdv-om) – 36.000.000 kn

-      Ukupna bruto površina – 4.900 m2

-      Projektant: Studio 92, Labin

-      Izvođač: De Conte, Labin

-      Investitor: Grad Labin

Web stranica: SC Franko Mileta

Prilozi


;