Pretraživanje

S Norvežanima u projektu Erasmus+ na temu “Sigurna djeca u sigurnom gradu”

Četvrtak, 05. Svibnja 2016. - 11:45

Zamjenica gradonačelnika Grada Labina, Eni Modrušan, predstavnica Udruge za mlade Alfa Albona Ana Tavić te predstavnici Srednje škole Mate Blažine, ravnatelj Čedomir Ružić s profesoricama Orijanom Tenčić i Laurom Kokot, voditeljicom Gradskog vijeća mladih i 20 učenika vratili se s uspješnog radnog posjeta Sandnesu (Norveška) u sklopu EU projekta Erasmus+ K1 Mobilnost mladih na temu Sigurna djeca u sigurnom gradu (Safe youth in Safe cities Labin-Sandnes "LaSa"). 


Učenici Srednje škole Mate Blažine koji sudjeluju u projektu su: Antonio Bembić, David Brajković, Borna Fable, Arjeta Hodža, Erin Kos, Erna Kurbašić, Natalia Licul, Tomas Martinčić, Elena Miletić, Massima Milevoj, Dora Osmak, Karmen Rabar, Mate Ružić, Eros Stemberger, Emili Šegon, Paolo Tenčić, Kristina Višković, Carla Zahtila, Nina Zahtila i Roberta Žufić.
"LaSa" Youth Safety mobility project zajednički je međunarodni projekt Grada Labina i Srednje škole Mate Blažina s jedne strane i kao nositelja projekta norveškog grada Sandnesa i njihovog gradskog vijeća mladih. Financiran je sredstvima Europske unije kroz program ERASMUS+ K1 Mobilnost mladih. 


Osnovna tema i koncept projekta je "Sigurnost mladih". Projektom su predviđena 2 susreta u trajanju od 7 dana. Prvi  susret se održao od 27. travnja do 3. svibnja 2016. u norveškom gradu Sandnesu, a drugi će se održati u Labinu od 20. do 27. lipnja.
U prvom susretu labinski učenici su po prvi puta bili smješteni u obitelji učenika iz Sandnesa,  dok će u drugoj fazi oni ugostiti norveške učenike u Labinu. 


Budući da se drugog dana susreta održavala i konferencija Mreže zdravih gradova Norveške, labinski predstavnici su prisustvovali svečanom otvorenju same konferencije i uvodnim predavanjima. Učenici su imali priliku posjetiti škole svojih domaćina i prisustvovati samoj nastavi te su tako stekli uvid kako izgleda redovna nastava u Norveškoj.  Mladi su se jedni drugima predstavili prezentacijama o svojim zemljama, kulturi i znamenitostima, a labinski su srednjoškolci predstavili svoju  prezentaciju na temu "Sigurnosti mladih i sigurnosnih mjera u Labinu".

Održano je predavanje gospođe Kristin Stien Oye na temu “Prevencije kriminala” i prezentacija projekta “Dnevni i noćni gavrani” od strane Bjarte Bjornsena nakon čega je uslijedio zajednički obilazak grada u društvu volontera – "dnevnih gavrana". Projekt “Dnevni i noćni gavrani” je volonterski projekt koji ima za cilj obilazak grada na mjestima gdje se sakupljaju mladi pokazujući brigu za njih i odgovornost te na taj način sprečavaju i smanjuju nasilje, kriminal i vandalizam. Važno je naglasiti da oni ne zamjenjuju policiju već ukoliko svjedoče potencijalno opasnoj situaciji ili kriminalnom činu pozivaju policiju. Na taj način nema opasnosti za njih same. Projekt “Noćnih gavrana” započeo je u Švedskoj u kasnim osamdesetima, a rezultirao je padom nasilja i vandalizma za 50%. U Sandnesu su Noćni gavrani uvedeni 1997., a dnevni 2007. godine.

Danas u Norveškoj ima preko 500 grupa Noćnih gavrana i sam projekt je postao jedan od najvećih i najbitnijih edukacijskih projekata odraslih u Norveškoj. Uvođenjem Noćnih gavrana u gradu Sandnesu se nasilje i vandalizam smanjilo za oko 50%. 
Cilj samog projekta LaSaje i uvođenja slične patrole u Labinu, pa su mladi najprije poradili uz stručno vodstvo koordinatorice rada s mladima u Sandnesu Nine Osland na dizajnu novog simbola za Grad Labin a na kraju i na evaluaciji aktivnosti.

Nakon nekoliko skiciranih prijedloga učenici  su izabrali prijedlog simbola (sova koja nosi dalekozor).
Osim rada na samoj temi projekta, za učenike su bila organizirana i sportska druženja, posjeti znamenitostima, zajedničko spravljanje ručka, kuglanje te izlet u zabavni park Kongeparken.


Prilozi