Pretraživanje

Raspisan Urbanisticko-arhitektonski natjecaj za izradu Idejnog urbanisticko - arhitektonskog rješenja zgrade Doma za starije osobe i javnog parka u Labinu

Utorak, 03. Kolovoza 2010. - 11:31

Gradonacelnik Grada Labina Tulio Demetlika raspisao je s 3. kolovoza 2010. godine otvoreni i javni Urbanisticko-arhitektonski natjecaj za izradu Idejnog urbanisticko - arhitektonskog rješenja zgrade Doma za starije osobe i javnog parka u Labinu. Rok predaje natjecajnih radova je 15. listopada 2010. godine do 15 sati u Prijemnoj kancelariji u prizemlju zgrade gradske uprave Grada Labina, Titov trg 11, 52220 Labin bez obzira na nacin dostave. Naime, Labin je dio gradske aglomeracije koju cine grad Labin, naselje Marceljani, Kapelica, Presika i Vinež. To je gradinsko akropolsko naselje, oko kojeg se odvijao dugovjeki razvoj u prostoru (vojni, rudarski, urbani,  kulturno umjetnicki). Oko njega su, kao žarišta i središta, u doba novog gospodarskog uzleta (industrijskog, turistickog, energetskog i dr.) nastali novi urbani potezi.

 

Nova izgradnja na novom prostoru – to je osobnost labinskog urbanizma. Novi urbanizam, nova arhitektura, novi izraz, novo korištenje, novi materijali, sve je to u prostoru urodilo posebnom prepoznatljivom cjelinom unatoc razlicitostima. Nikad se nije težilo novoj uniformnosti i preoblikovanju nekadašnjeg u novo. Svi su se slojevi sacuvali do današnjih dana. Danas treba paziti da se ne izgubi ta obazrivost prema prethodnim vremenima, autorima, arhitektima, pa i urbanistima. Urbanisticki plan uredenja Labina i Presike koji je usvojen 2007.g. nastoji ocuvati i unaprijediti postojece vrijednosti prostora te osigurati razvoj grada i prepoznati nove prostorne potencijale. Ujednacavanje opce kvalitete života u gradu Labinu predvideno je dopunom sadržaja i infrastrukturnog komfora. Jedan od novih sadržaja društvene infrastrukture je Dom za starije osobe. Upravo u nastojanju ocuvanja kontinuiteta u kvaliteti oblikovanja prostora Urbanisticki plan je za ovu gradevinu sa pripadajucim javnim parkom predvidio obvezu provedbe urbanisticko-arhitektonskog natjecaja. 

 

Dom za starije osobe predviden je kao dom II kategorije, kapaciteta 100 stalnih i 20 dnevnih korisnika. To je ujedno i jedini Dom za starije osobe na podrucju Labina. Njegova je svrha pružanje korisnicima ugodan, komforan i sadržajan smještaj, kvalitetne usluge, zdravu prehranu i nadzor zdravlja kroz odgovarajuci oblik zdravstvene prevencije. Spavaonice stambenog dijela i dijela za pojacanu njegu korisnika strukturirane su u omjeru 50 : 50. Sobe stambenog dijela podijeljene su na 10 jednokrevetnih i 20 dvokrevetnih soba (omjer 33:67), a sobe za pojacanu njegu korisnika na 1 jedinicu s dvije jednokrevetne sobe i 12 jedinica s dvije dvokrevetne sobe. Uz parcelu Doma za starije osobe nalazi se prostor postojeceg i planiranog parka. Planom je predvideno da se javne zelene površine izvode zajedno s izgradnjom novih dijelova naselja i objekata javne i društvene namjene pa je stoga i ove prostore potrebno promišljati i projektirati integralno. Javni park i park Doma za starije osobe treba povecati kvalitetu izgradenog okoliša, te kvalitetu života.


Prilozi