Pretraživanje

Pučkom otvorenom učilištu Labin vrijedna oprema za provedbu inovativnog programa projekta „Rudnici baštine“

Utorak, 23. Lipnja 2020. - 0:00

U okviru europskoga projekta „Rudnici baštine“, čiji je nositelj, Pučko otvoreno učilište (POU) Labin nabavilo je opremu za realizaciju programa osposobljavanja za interpretatore kulturne baštine u vrijednosti od čak 54.000,00 kuna. Iznos je u potpunosti pokriven iz fondova Europske unije.

Oprema će omogućiti kvalitetnu provedbu spomenutoga programa, koji zahtijeva inovativni pristup nastavi, te će teorijsku nastavu učiniti zanimljivijom. Primjerice, zahvaljujući nabavljenom monitoru s interaktivnim zaslonom nove generacije, osjetljivim na dodir, odnosno zahvaljujući tehnologijama Windows i Android, omogućeno je istovremeno crtanje i pisanje više različitih korisnika po zaslonu, pomoću dodira prstiju, ali i olovkom. Riječ je o zaslonu koji je vrlo jednostavan za korištenje te predstavlja idealno rješenje za djelatnosti u visokom obrazovanju, kao i za primjenu u konferencijskim dvoranama. Kao i svi ostali zasloni s takozvanom TRUTOUCH tehnologijom, i ovaj namijenjen Pučkom otvorenom učilištu dolazi u paketu s potpuno tech-free olovkama koje se mogu koristiti za rad na zaslonu. No rad je moguć i bez olovke spomenute vrste, s obzirom na to da je za bilješke, crtanje, komunikaciju i navigaciju po zaslonu dovoljan i samo prst, što, među ostalim, znači da se monitorom može upravljati na isti način kao i uređajima koji se svakodnevno koriste, poput mobitela. Uz interaktivni monitor nabavljeni su i razglas za vodiče, prijenosni razglas, kompjutor, projekcijsko platno te ostala sitna oprema za turističke vodiče i posjetitelje. „Radujemo se što ćemo u nastavi moći koristiti i dobiven monitor, koji će uvelike doprinijeti jačanju obrazovnog kapaciteta Pučkog otvorenog učilišta“, izjavila je Daniela Mohorović, ravnateljica POU-a Labin. 

Projekt „Rudnici baštine“ osmišljen je u svrhu promicanja inovativnih inicijativa u sektoru turizma i ugostiteljstva te je financiran sredstvima Europskoga socijalnog fonda u iznosu od 1.388.793,40 kuna u okviru poziva „Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva“. Pučko otvoreno učilište Labin provodi ga od 23. travnja 2019. u suradnji s pulskom ustanovom Diopter - otvoreno učilište, s udrugom „Istra Inspirit“ te s ugostiteljskim obrtima „Bukaleta“ iz Barbarige i „Koral“ iz Plomina. Osim programa osposobljavanja za interpretatore kulturne i prirodne baštine, u okviru projekta osmišljena je i edukacija za kuhare tradicijske kuhinje. Tečajevima se želi pridonijeti povećanju zapošljivosti mlađih od 25 godina, starijih od 54 godine te osoba s invaliditetom. Programi su namijenjeni osobama iz navedenih skupina iz Labina i Pule te šire okolice, a bit će na raspolaganju zainteresiranih i nakon završetka projekta, odnosno i poslije travnja 2021. Moći će ih pohađati do 40 polaznika.