Pretraživanje

Prtlog u fokusu projekta „MOREmo brinuti o MORU!“

Utorak, 04. Srpnja 2023. - 0:00

Završetkom mjeseca lipnja okončana je i većina aktivnosti projekta Grada Labina „MOREmo brinuti o MORU!“, vrijednosti 44.438,25 Eura, a koji je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo. One najvidljivije aktivnosti svakako se odnose na čišćenja podmorja i plaža na području Grada, a koje su započete u svibnju. Do sada su izvršene dvije akcije čišćenja podmorja u Rapcu i Prtlogu, a koje su izveli članovi Društva podvodnih aktivnosti „Rabac“ te njihovi kolege iz drugih ronilačkih klubova, kao i volonteri Gradskog društva Crvenog križa Labin. Do kraja projekta predviđene su još tri akcije čišćenja podmorja, a prva sljedeća zakazana je za 27. kolovoza u uvali Remac.

20230618_103605.jpg (4.96 MB)   20230618_104413.jpg (3.93 MB)

Labinsko komunalno poduzeće 1. Maj također je sprovelo akcije čišćenja plaža i to Prižinje, Maslinice, Remca i Šeničine s dodatnim čišćenjem okoliša oko mlina u Prtlogu TOŠ , čime je ovaj zaštićeni značajni krajobraz zasjao u zasluženom svjetlu. Raduje činjenica da iz akcije u akciju ima sve manje otpada, no postavlja se pitanje je li tome tako zbog povećanog broja ekoloških akcija ili se pak promijenila svijest i navike ljudi. No, jedno je sigurno – konstantnom edukacijom možemo utjecati na promjene na bolje.

tos1.jpg (245 KB)   tos2.jpg (223 KB)

A kada govorimo o edukacijama, i labinski su srednjoškolci pred sam kraj školske godine sudjelovali u zanimljivim predavanjima u Centru za istraživanje mora u Rovinju, koji djeluje u sklopu Instituta Ruđer Bošković. 60- ak učenika sa svojim profesorima imalo je priliku posjetiti akvarij, koji je jedan od najstarijih akvarija na Mediteranu te sudjelovati u predavanju koji je poentirao važnost brige o moru, problematike morskog otpada i važnosti poticanja sudionika na tzv. građansku znanost, tj. na sudjelovanje građana u znanstvenim istraživanjima. Posebice su zanimljive bile i radionice na istraživačkoj brodici „Burin“, gdje se predstavila oprema kojom se istraživači služe te se je provelo i uzorkovanje fitoplanktona, mjerenje temperature mora i slično.

Zaključno, u jesenskom će se periodu još provesti i edukacija za posjetitelje/kupce i prodavače na labinskoj ribarnici, čime će se ovaj hvalevrijedan projekt, koji se provodi u okviru LAGUR Natječaja Mjera 4.2.1. „Potpora za aktivnosti ulaganja u zaštitu okoliša sa ciljem očuvanja morskog okoliša, ribljih vrsta i drugih morskih organizama te zaštitu obalnih područja" LAGUR-a Alba, zaokružiti.

rovinj1.jpg (4.75 MB)   rovinj3.jpg (3.73 MB)