Pretraživanje

Promovirana monografija ''Rišem i pišem'' Josipa Diminica

Ponedjeljak, 13. Kolovoza 2012. - 11:46

U petak, 10. kolovoza u labinskom Malom kazalištu održana je promocija monografije akademskog likovnog umjetnika, kipara i slikara Josipa Diminica. U prepunom Circolu, uz nazocnost mnogobrojnih Diminicevih prijatelja i štovatelja te labinskih umjetnika, nadahnutim rijecima o umjetniku govorili su Ivana Prahovic, direktorica tiskare Pecaric – Radocaj iz Karlovac, koja je izdala knjigu, urednik knjige Nikola Peric, takoder iz Karlovca i gradonacelnik Labina Tulio Demetlika. Monografija ''Rišem i pišem'' sadrži oko tisucu crteža i stotinjak umjetnikovih pisanih misli i bilježaka nastalih od 1947. do 2010. godine.

Cetiri desetljeca prijateljstva Diminic njeguje s karlovcaninom Nikolom Pericem, koji je urednik monografije.  Peric je na sinocnjoj promociji kazao kako nije imao nimalo lagan zadatak. Naime od 3.500 skica, crteža, slika trebao je odabrati dvije stotine koje su predstavljene u monografiji. Ivana Prahovic, direktorica karlovacke tiskare napomenula je kako je bilo iznimno ugodno raditi s Diminicem. Tijekom sklapanja monografije glavna nit vodilja bila im je ljubav prema knjizi, upravo onakva ljubav koju Diminic prenosi svojim djelima.

Gradonacelnik Tulio Demetlika istaknuo je kako su u monografiji izdvojene 64 godine umjetnikova stvaranja. Vidljiva je ljubav prema zavicaju, kamenu i obicajima, ali i ono što Diminic uvijek posebno naglašava, velika potpora i povezanost s obitelji. Demetlika je izdvojio kako je Diminic po mnogocemu zadužio labinjane, jer upravo svojim djelima na najbolji nacin promice ljepote Labina duž zemlje, ali i šire.

Knjiga „Rišem i pišem“ sadrži oko tisucu crteža u razlicitim tehnikama: tuš, bajc, tinta, olovka, akvarel... od kojih velika vecina nikada nije bila objavljena. Najstariji crteži potjecu iz 1947. godine.