Pretraživanje

Promovirana monografija Mate Cvrljka

Srijeda, 18. Kolovoza 2010. - 13:04

Dani Grada Labina završili su na najljepši moguci nacin. Vrhunskom kulturnom manifestacijom održanoj u Malom kazalištu gdje je promovirana monografija labinskog akademskog kipara Mate Cvrljka. U prepunom Malom kazalištu, uz nazocnost gradonacelnika Tulia Demetlike i njegovih zamjenika, Mladena Dušmana , procelnika Upravnog Odjela za prosvjetu i šport Istarske županije, mnogobrojnih Cvrljkovih prijatelja i štovatelja te labinskih umjetnika, nadahnutim rijecima o umjetniku govorila je Gorka Ostojic Cvajner, urednica monografije.

Više od cetrdeset i pet godina u kontinuitetu kipar Mate Cvrljak živi i stvara u Labinu. Tu je donio i implementirao duh Dalmacije, i svojih rodnih Konjevrata te svu širinu zagrebacke akademske i postakademske edukacije. Za Cvrljka koji je neupitno bio veliki likovni pedagog i koji je k likovnosti usmjerio brojne labinske likovne umjetnike, svoju je kreativnu energiju usmjerio na klasicnu temu ljudskog lika – glavu i tijelo unutar motiva kao što je portret, autoportret, figura i akt. No, Cvrljak je primarno kipar. I To kipar – par exellence.

Njegova vezanost za kamen seže iz djetinjstva, naglasio je u svom obracanju gradonacelnik Tulio Demetlika, te je Cvrljak kamen pronašao i u Labinu. Cestitajuci  mu na dugo ocekivanoj monografiji koju su uz Grad Labin suportirali Ministarstvo kulture RH i Istarska županija, Turisticka zajednica Grada Labina, Grad Rijeka i HDLU Rijeke gradonacelnik je Mati Cvrljku zaželio još mnogo godina plodonosnog stvaralackog rada.    

Foto: Naši foji

Povezane vijesti:

Otvorena „Butega“ u Starom gradu

Svecanom sjednicom Gradskog vijeca Grada Labina obilježen Dan Grada Labina