Pretraživanje

Promocija turistickog projekta „Sentona"

Utorak, 12. Ožujka 2013. - 7:05

Turisticka zajednica Grada Labina protekli vikend zapocela je promociju turistickog projekta „Sentona - labinska božica zaštitnica putnika, Labin/ Rabac božanstvena destinacija“. U sklopu prvog studijskog posjeta za novinare promoviran je i program Ožujak – mjesec labinskih vizionara.

Vikend s božicom Sentonom zapoceo je emitiranjem emisije Suncani sat 2. programa Hrvatskog radija uživo iz Labina iz kavane Velo kafe. Projekt su predstavile Radmila Paliska Kos, direktorica Turisticke zajednice Grada Labina, Sana Vitas, autorica i voditeljica projekta Sentona, Silvija Kos Pifar iz marketinga Rivijera Adrije – Rabac te Jasna Pušec, šefica kuhinje restorana Velo kafe.

Božicu Sentonu utjelovila je rijecka manekenka Nikolina Miletic (zaštitno lice projekta) u originalnoj haljini dizajnerice Eni Surijan koja je povela sudionike u obilazak povijesne i kulturne baštine Labina. Gosti su razgledali Narodni muzej Labin, zbirku Matije Vlacica Ilirika te pitoreskne ulicice starog grada. Kustosica Narodnog muzeja Labin, Olja Viškovic, predstavila je nadahnjujuce price o labinskim vizionarima: protestantskom reformatoru Matiji Vlacicu Iliriku, izumitelju brzinomjera Josipu Belušicu, hrabrim rudarima Labinske republike te prvoj istarskoj socijalnoj aktivistici i pedagoginji Giuseppini Martinuzzi. U lapidariju muzeja smještenom u baroknoj palaci Battiala-Lazzarini rezgledani su i zavjetni spomenici u cast božice Sentone, a gosti su prošli i kroz najvecu atrakciju muzeja – 150 metara dugu repliku rudarskog okna.

U restoranu Velo kafe sudionike je u ime grada pozdravio Tulio Demetlika, labinski gradonacelnik i predsjednik Turistickog vijeca grada. Uz domace ognjišce predstavljeni su Božanstveni jelovnici Sentona koji se nalaze u ponudi sedam labinskih i rabackih restorana.  Šefica kuhinje Jasna Pušec gostima je predstavila autohtone specijalitete Labinštine spravljene od domacih namirnica na jednostavan i starinski nacin naših majki i nona. Novinari su pritom mogli kušati  bruskete sa sirom od tartufa, sardelama na savor i fritajom od šparoga, zelene njoke s koprivom i pireom od buce ukrašene zapecenom ružicom od skute, file brancina gratiniran rajcicom i maslinama s pogacicom od broskve te za desert tradicionalne labinske krafe i tortu Sentona – originalni suvenir restorana Velo kafe. Uz jela su bila poslužena i predstavljena vina vinarije San Martino iz Svetog Martina te ekstra djevicansko maslinovo ulje Negri. 

U suvenirnici Butega u Starom gradu gostima su predstavljeni i originalni suveniri Sentona te neki od obrtnika i OPG-ova, sudionika projekta. Uz mesne delikate i namaze od pršuta s maslinama, tartufima i samoniklim biljem pršutarne Baní iz Ravni, kušali su se kravlji sirevi mini sirane Zlata iz Cepic polja te Sentonin kruh labinske pekare Jedinstvo. Uz labinska vina i ekstradjevicansko maslinovo ulje Negri, sudionici su razgledali prirodnu kozmetiku od domacih etericnih ulja lavande, ružmarina i lovora OPG-a Klaudija Faragune i Ornela Negrija te uporabnu i dekorativnu keramiku Inker iz Raše. 

Podršku promociji projekta dao je i poznati glumac Edvin Liveric koji zajedno sa sestrom Helom Liveric vodi bio farmu koza Drijade u selu Šumber. Osim što je svestrani glumac, plesac i suosnivac Trafik teatra iz Rijeke, Edvin je i diplomirani maslinar koji na svojoj djedovini u blizini Labina uzgaja masline i pomaže sestri u biološkom uzgoju i brizi o kozama, boškarinkama, konjima, telicima i ostalim životinjama. Projekt Sentona promice prirodnost, autohtonost i tradiciju Labinštine te je stoga bio farma Drijade, ciji se rad temelji na ekološkom i prirodnom pristupu uzgoju životinja, uvrštena u projekt kao originalni izletnicki sadržaj koji se odvija organizirano ili individualno uz prethodnu najavu. Uz strucno vodstvo Hele Liveric najmladi i njihovi roditelji na farmi mogu posvojiti neku od životinja, saznati kako se radi kozji sir i skuta te vidjeti boškarinku Sentonu koja je nedavno donijela na svijet svoje prvo mladunce.