Pretraživanje

Projekt DIVA u OŠ "Ivo Lola Ribar"

Petak, 25. Siječnja 2013. - 9:26

U Osnovnoj školi “Ivo Lola Ribar“ održana je radionica projekta DIVA u kojoj su sudjelovali ucenici 6.a razreda, a vodila ju je Ljiljana Dravec, voditeljica projekta DIVA za Istarsku županiju. Ucenici su upoznati s vrstama otpada i vijekom raspadanja, a svoje su znanje pokazali u kvizu znanja „Kad priroda zove upomoc...“

Osnovna škola „Ivo Lola Ribar“,  vec devet godina njeguje status EKO škole, te se ukljucila i u projekt „DIVA – Sanacija divljih odlagališta i podizanje svijesti o njihovoj štetnosti“. U okviru jednosatne radionice ucenicima 6.a razreda približena je tematika štetnog djelovanjem otpada na okoliš i ljude, njegovo zbrinjavanje i vijek raspadanja u prirodi.

Ucenicima je u uvodnom dijelu nastavnog sata predstavljena definicija otpada i njegova klasifikacija putem prezentacije „Šuma ne jede bilo što... Njezina je probava spora!“ te vijek raspadanja predmeta iz svakodnevne upotrebe poput papirnatih maramica, žvakacih guma, limenka, plasticnih i staklenih boca i sl. Ucenici su zatim bili podijeljeni u grupe po bojama (žuta, plava, crvena, zelena i ljubicasta) te su timski odgovarali na zadana pitanja kviza znanja oblikovanog poput  TV kviza „Milijunaš“.

Tocni odgovori koji su se nakraju zbrajali pokazali su tko je najbolji poznavatelj problematike otpada i najviše ekološki osviješten. Najviše bodova osvojile su crvena, zelena i ljubicasta ekipa koje su se u kreativnom nadmetanju borile za titulu pobjednika. S idejom o izradi jaslica od u potpunosti otpadnog materijala, pobjedu je ponijela ljubicasta ekipa koju su sacinjavali Lea Rašek, Altin Mehmeti, Marko Paliska, Vid Ernecic i Ricardo Bolterstein.

S ciljem edukacije i osvještavanja ucenika o ovoj problematici, podijeljeni su promotivno-edukativni materijali - brošure i letci - nastali u sklopu projekta DIVA.