Pretraživanje

Projekt “Budi neovisan – prevencija ovisnosti djece u lokalnoj zajednici”

Utorak, 03. Lipnja 2014. - 11:30

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 31. svibnja obilježava kao Svjetski dan nepušenja još od 1987. godine, povodom kojeg se širom svijeta održavaju preventivne aktivnosti radi suzbijanja pušenja kao glavnog izbježivog cimbenika rizika za nastanak brojnih bolesti.

U svijetu svake godine od zdravstvenih posljedica uzrokovanih pušenjem umire gotovo šest milijuna ljudi, od cega je više od 600.000 izloženo pasivnom pušenju. Danas više nema sumnje da je pasivno pušenje vrlo opasno i štetno za zdravlje. Procjenjuje se da u Hrvatskoj od posljedica pušenja godišnje umire oko 14.000 ljudi. Sa svakim dimom cigarete u tijelo se unosi 4000 raznih kemikalija, od kojih je tristotinjak pouzdano kancerogeno. Trovanju je najizloženiji dišni sustav, ali nema zapravo ni jednog organa ili sustava organa koji je pošteden negativnog utjecaja duhanskog dima.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana nepušenja  31. svibnja Grad Labin kroz projekt Labin Zdravi grad ukljucio se u projekt Saveza društva Naša djeca Hrvatske “Budi neovisan – prevencija ovisnosti djece u lokalnoj zajednici” koji podržava Ministarstvo socijalne politike i mladih. Tom prigodom vijecnici Gradskog vijeca mladih Grada Labina dijelili su voce – jabuke sa porukom  “Tko puši – zdravlje ruši” u subotu, 31. svibnja 2014. na Gradskoj tržnici Labin. Ujedno su volonteri Udruge  Alfa Albona Labin u istom terminu anketirali naše sugradane na navedenu temu. U suradnji sa Osnovnim školama “Ivo Lola Ribar” i Matije Vlacica Labin ucenicima drugih, trecih, cetvrtih i petih razreda dijelili su letke “Recite DA nepušenju”. Ovom akcijom cilj je unaprijediti zdravlje naših sugradana.