Pretraživanje

Programi Puckog otvorenog ucilišta Labin u 2013. godini

Utorak, 08. Siječnja 2013. - 15:25

U prvoj polovici 2013. godine odnosno do Uskrsa možemo ocekivati brojne kulturne, obrazovne, glazbeno – scenske programe u organizaciji Puckog otvorenog ucilišta Labin. I u ovoj godini nastavit ce s provodenjem programa u Osnovnoj glazbenoj školi „Matka Brajše Rašana“, Narodnom muzeju, Gradskoj knjižnici, Kinu Labin te na programima obrazovanja odraslih. Tako ce polaznici i profesori Osnovne glazbene škole „Matko Brajša Rašan“ u veljaci održati dva tradicionalna koncerta u kinu Labin, „Koncert pod maskama“ s veselom tematikom pod veselim i šarenim djecjim maskama 7. veljace i koncert najljepših romanticnih i popularnih melodija „Koncert povodom Valentinova“, 14. veljace. Ožujak i travanj rezervirani su za proljetne koncertne nastupe raznolike tematike kao što je „Barokni koncert“ u Župnoj crkvi, „Koncert klasicnih sonata“ u Malom kazalištu, „Koncert djela romanticnih autora„ u Župnoj crkvi i „Koncert autora 20. i 21. stoljeca“ u Malom kazalištu. Cilj ovih koncerata je slušanje i izvodenje djela istog stilskog razdoblja na klaviru, gitari, harmonici, flauti, violini te upoznavanje s njihovim stilskim znacajkama.

Narodni muzej Labin ugostit ce dvije zanimljive izložbe u ožujku. Izložba jednog od najproduktivnijih i najmarkantnijih umjetnika Istre i Hrvatske, Karla Paliske pod nazivom „Retrospektiva crteža 1981. – 2010.“ otvorit ce se 7. ožujka i ostati otvorena do 30. ožujka 2013. Tradicionalno kao i svake godine, povodom blagdana Uskrsa Hrvatski katolicki zbor „MI“ u suradnji sa Narodnim muzejom organizirat ce izložbu likovnih ucenickih radova pod nazivom „Ususret Uskrsu“ koja ce se otvoriti dan nakon zatvaranja izložbe umjetnika Karla Paliske, 31. ožujka.

Pucko otvoreno ucilište Labin veliki dio svoje djelatnosti posvecuje prenošenju znanja stranih jezika i organizaciji obrazovanja odraslih pa tako trecu godinu za redom organizira tecaj njemackog jezika za privatne iznajmljivace u suradnji i uz financijsku potporu Turisticke zajednice Grada Labina radi što bolje pripreme za turisticku sezonu i pružanja što kvalitetnije usluge u privatnom sektoru, informaticku obuku za djelatnike turistickih tvrtki radi što kvalitetnije pripreme za nadolazecu turisticku sezonu, te tecaj njemackog jezika otvorenog za gradanstvo. Ostali programi obrazovanja odraslih su tecaj engleskog jezika za privatne iznajmljivace, upoznavanje povijesti Labina i kulturnih znamenitosti Labina i okolice, tecaj digitalne fotografije, tecaj racunalne daktilografije, tecaj ekonomije kucanstva i tecaj informatike. U veljaci zapocinje i nova sezona upisa u programe njegovatelj/ica starijih i nemocnih osoba, program osposobljavanja za jednostavne poslove kuhara i konobara, priprematelj/ica pizza i samostalnog knjigovodu odobrenih od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koji se upisuju u radnu knjižicu.

Kino Labin nastavlja s prikazivanje najnovijih filmova u kino distribuciji svakog petka i subote u 20 sati te prikazivanjem djecjih animiranih filmova dvaput mjesecno (petkom u 18,00 i subotom u 19 sati). U razdoblju od pocetka godine do travnja organizirat ce se i odabrane kazališne predstave za djecu i odrasle.

Gradska knjižnica Labin ce i u 2013. godini raditi na širenju interesa za knjigu i citanje putem animacijskih priredaba i programa, prigodnim i tematskim izložbama knjiga i druge knjižne grade, organiziranjem tribina i predavanja te susretima sa književnicima, umjetnicima i znanstvenicima predstavljanjem novoizišlih knjiga te provodenjem kreativnih radionica i drugih aktivnosti za djecu školskog i predškolskog uzrasta.