Pretraživanje

Pridružite se akciji čišćenja mora i edukaciji djece u Rapcu

Srijeda, 19. Listopada 2016. - 0:00

„Ključ za život – morska priča” projekt je kojim se kroz niz ekoloških, edukativnih, stručnih i zabavnih aktivnosti u moru i uz morsku obalu podiže razina svijesti o zaštiti Jadranskog mora djece uzrasta 7 – 13 godina, lokalnog stanovništva i šire društvene zajednice. Glavni cilj projekta je usvajanje odgovornog ponašanja prema okolišu i živim organizmima lokalnog područja Rapca, sa specifičnim osvrtom na okolne plaže i podmorje. Popularni projekt udruge Bioteka „Ključ za život – morska priča” ove je godine prepoznala i tvrtka Valamar Riviera d.d. Nakon brojnih gostovanja, svoju biološku opremu selimo u Istru i stižemo u Rabac! Ovaj put i uz posebno iznenađenje.

U subotu 22. listopada 2016. s početkom u 12 sati provest ćemo akciju čišćenja podmorja i morske obale. U tome će nam se pridružiti i posebni gosti – naši kolege iz ronilačkog kluba Submania iz Zagreba, koji već tradicionalno organizira i provodi ekološke akcije čišćenja mora, podmorja i obala u Hrvatskoj. Nakon akcije čišćenja ronioci će biti na raspolaganju za razgovor i ugodno druženje sa zainteresiranim stanovništvom.

Od 14:00 sati započinjemo s edukativnim dijelom programa, pri čemu će djeca u dobi od 7 do 13 godina kroz kreativne aktivnosti, igre i znanstvene pokuse upoznati termine kao što su bioraznolikost, stanište, hranidbena mreža, invazivne vrste, ekološki otisak, ali i razne biološke prilagodbe koje su organizmi razvili zbog života u obalnom i priobalnom području te kako su oni ugroženi ljudskom djelatnošću. U stvarnom kontaktu s prirodom i uz stručno vodstvo edukatorica iz udruge Bioteka projekt će polaznicima/cama približiti zadivljujuću raznolikost lokalnog područja te probuditi entuzijazam za provođenje ekoloških i zdravih odluka i izbora u svakodnevnom životu.

Kroz ove edukativne aktivnosti te čišćenje plaže i podmorja utjecat će se i na razvijanje svijesti o važnosti zaštite jadranske obale i mora te o važnosti održivog razvoja u lokalnoj sredini. Cilj projekta je u aktivnosti uključiti i lokalnu javnost, stoga pozivamo sve zainteresirane građanke i građane da nam se pridruže u subotnjem popodnevu na otvorenom!

Pogledajte video naših ranijih edukativnih aktivnosti u sklopu projekta „Ključ za život”

https://www.youtube.com/watch?v=c_5Rd0fzpb8

O projektu:
Naziv: Ključ za život – morska priča u Rapcu
Aktivnosti: čišćenje podmorja i morske obale, edukacija djece
Mjesto i termini:
ČIŠĆENJE PODMORJA I OBALE: 22. listopada 2016., 12:00 – 14:30 h
Okupljanje na rivi u Rapcu (Ulica Maršala Tita, ispod restorana Amfora).
Pozivaju se građani, lokalne organizacije i ostali zainteresirani.
EDUKACIJA DJECE: 22. listopada 2016., 14:00 – 17:00 h;
Okupljanje na rivi u Rapcu (Ulica Maršala Tita, ispod restorana Amfora). Pozivaju se djeca u dobi 7-13 godina
Cijena: besplatno

Prijava do četvrtka 20. listopada 2016. putem e-maila: jelena.likic@bioteka.hr

Alternativno, možete se prijaviti i na službeni telefon udruge: 095/2911-984

Važne napomene!

U SLUČAJU LOŠEG VREMENA AKTIVNOSTI PROJEKTA ĆE SE SVEJEDNO PROVESTI

Zbog “uradi sam” tipa aktivnosti tijekom edukacije preporučujemo staru odjeću i čvrstu, zatvorenu obuću, a budući da se radi o boravku na otvorenom, uz mogućnost kiše, vjetra i/ili hladnoće, prikladnu opremu (kabanica, vjetrovka, topla jakna, kapa)

Zbog uzrasta djece predviđene su kraće pauze tijekom radionice. Molimo, stoga, roditelje da djeci pripreme užinu i piće za odmor u pauzama.