Pretraživanje

Preminuo prvi labinski gradonacelnik Marin Brkaric

Srijeda, 19. Prosinca 2012. - 10:49

Marin Brkaric, roden je 16.11.1955.god. u Rijeci. Djetinjstvo i mladost proveo je u Šušnjevici (opcina Kršan). Nakon završene gimnazije u Labinu, upisuje studij prava u Rijeci. Diplomirao je 1980.godine kao stipendista I.U.R.-a. Iste godine (1980.) zaposlio se u I.U.R. gdje je radio do 1987.god. Nakon toga obnašao je funkciju Predsjednika opcinskog odbora SKH.

Od 1989. godine predsjednik je Skupštine Opcine Labin, a od 1993. do 2000. godine prvi gradonacelnik Grada Labina nakon demokratskih promjena u Republici Hrvatskoj. Od 2000. do 2008. godine Marin Brkaric obnašao je dužnost zamjenika župana Istarske županije, a od 2008. do 2011. godine zastupnika u Saboru RH.

U mandatu saborskog zastupnika obnašao je niz odgovornih funkcija, kao što je predsjednik Odbora za turizam,  clan Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove, clan Odbora za meduparlamentarnu suradnju,  clan Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Zajednickom parlamentarnom odboru Republike Hrvatske - Europske unije i  clan Nadzornog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju.

Kroz citavo ovo razdoblje Marin Brkaric nesebicnim radom i zalaganjem zadužio je Labinšcinu i Grad Labin. Narocitu skrb iskazao je u prvim danima Domovinskog rata, kada je pružio nesebicnu potporu mnogobrojnim izbjeglicama Domovinskog rata iz ratom ugroženih podrucja  Republike Hrvatske  te svim ucesnicima postrojbi HV sa ovih prostora.

Nadalje, Marin Brkaric je u 11 godina obnašanja najviše dužnosti u Labinu dao poseban doprinos  razvoju i promicanju interesa Labinšcine i Grada Labina, a kao zamjenik župana IŽ i zastupnik u Saboru RH narocito se istaknuo u rješavanju vitalnih pitanja razvoja Istarske županije, prije svega u oblasti turizma, zdravstva i socijalne skrbi.

Komemoracija za Marina Brkarica održat ce se veceras u 18,00 sati u Velikoj vijecnici Grada Labina.