Pretraživanje

Predstavljen program ovogodišnje Labin Art Republike

Utorak, 17. Lipnja 2014. - 12:36

Vec tradicionalno labinsko kulturno ljeto, 12. po redu “Labin Art Republika”, predstavila je danas u Gradskoj galeriji Labin svoj program, koji ove godine tijekom srpnja i kolovoza nudi cak 50 dana aktivnosti, s preko 75 dogadanja.

Program je predstavila koordinatorica Labin Art Republike Loredana Ružic Modrušan, u nazocnosti labinskog gradonacelnika Tulia Demetlike, njegovog zamjenika Zorana Rajkovica i predstavnice donatora - hotelske kuce Valamar Riviera Adria, Patricie Golja.

I ove se godine gotovo sva dogadanja Labin Art Republike odvijaju u labinskom starom gradu tijekom srpnja i kolovoza. Nastavlja se paleta uspješnih programa koji se održavaju vec godinama, poput trodnevnog Labin Jazz festivala, kazališnih predstava za djecu i odrasle, glazbenih veceri, nocnog razgleda starog grada, koncerata klasicne glazbe, izložbi renomiranih autora i Art kolonija mladih umjetnika. Dašak alternativnog umjetnickog izricaja kao i uvijek donosi nam OFF-program Labin Art republike, s nizom rock koncerata i nastupa domacih i gostujucih “big band” orkestara.

Novi kulturni sadržaj koji je uspješno zapoceo prošle godine su “Dane otvorenih ateliera”. Tijekom cijelog trajanja festivala, svakog ponedjeljka od 19 do 21 sat i svake srijede od 11 do 13 sati prostori ateliera labinskih likovih umjetnika biti ce otvoreni za sve znatiželjnike koji žele iz prve ruke vidjeti umjetnike u stvaranju i osjetiti atmosferu njihovog kreativnog okruženja.

Svakako da ce jedan od najposjecenijih dogadaja biti povijesni spektakl “Uskocki dani”, koji nakon prošlogodišnjeg izuzetno uspješnog uprizorenja bitke iz 1599. godine, ove godine traje cak dva dana. Tako ce se 30. srpnja srednjevjekovnim kostimima, kopljima, bakljama, strijelama i topovima napuniti rabacka riva, a iduci dan, 31. srpnja, povijesni se spektakl seli u labinski stari grad gdje ce se, uz brojna popratna dogadanja u duhu davnih vremena, ponoviti uprizorenje legendarne Uskocke bitke.

Kao i svake godine, Labin Art Republika je u i 2014. u svoj program, promociju i image ukomponirala i nekoliko novih elemenata – a ove godine to su u prvom planu labinske povijesne licnosti: Giuseppina Martinuzzi, Matija Vlacic Ilirik i labinski rudar (kovar), koje ce uprizoriti labinski srednjoškolci i studenti. Naše ce se povijesne licnosti tijekom Labin Art Republike tri (a po potrebi i više) dana u tjednu šetati starim gradom, razgovarati s domacim i stranim posjetiteljima i upucivati ih na brojna festivalska dogadanja.

Na konferenciji su predstavljeni i clanovi radnog tima Labin Art Republike koji vec drugu godinu za redom pomažu u kreiranju programa te osmišljavaju viuzalni identitet i rade na komunikacijskoj strategiji festivala: Alen Halilovic, Borjan Batagelj, Domagoj Ostovic i Goran Brezac. Radni je tim naglasio osvježenje u vizualnom identitetu i uporabu sve više novih tehnologija u komunikaciji prema javnosti i promociji festivala, svakodnevnu aktivnost na cak cetiri društvene mreže, te ukljucivanje sve veceg broja domacih i inozemnih volontera u projekt, kroz usku suradnju s labinskom Udrugom za mlade Alfa Albona.


Prilozi