Pretraživanje

Predstavljen program manifestacije "Proljece u gradu"

Četvrtak, 28. Ožujka 2013. - 9:06

Jucer je u prostorijama Grada Labina predstavljen program manifestacije „Proljece u gradu“ koja se cetvrtu godinu za redom organizira u suradnji sa mjesnim odborima Grada Labina, Turistickom zajednicom Grada Labina, Trgovackim društvom „1. Maj Labin“ d.o.o.,  Projektom Labin – Zdravi grad, Puckim otvorenim ucilištem Labin, Centrom „Lice Faraguna“, Savezom sportova Grada Labina, Istarskom regionalnom energetskom agencijom, osnovnim i Srednjom školom Mate Blažine Labin, djecjim vrticima, sportskim udrugama, udrugama za mlade i udrugama u kulturi. Iako je proljece kalendarski stiglo, vremenski uvjeti još uvijek pokazuju niske temperature.

Program manifestacije predstavili su gradonacelnik Grada Labina Tulio Demetlika sa svojim zamjenicima Eni Modrušan i Zoranom Rajkovicem te direktorom poduzeca 1. Maj Labin Alenom Golja, voditeljem Narodnog muzeja Labin Vedranom Kos i tajnikom Saveza sportova Grada Labina Sinišom Verbancem.

Gradonacelnik je naglasio kako ovom manifestacijom želimo ponuditi sadržaje za sve generacije gradana i animirati ih da se ukljuce u što vecem broju u dogadanja rekreativnog, edukativnog, preventivnog, ekološkog i kulturnog karaktera. Buduci da u ovo doba godine u Labinu i Rapcu vec boravi znacajan broj turista, za koje vjerujemo da ce popratiti dogadanja, programski letak tiskan je i na engleskom jeziku.

Program u sklopu projekta Labin zdravi grad predstavila je zamjenica gradonacelnika Eni Modrušan, ujedno  i koordinatorica projekta. Labin Zdravi grad tokom cijele godine provodi niz preventivnih i edukativnih akcija za sve generacije naših sugradana . Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja, koji se obilježava 7. travnja,  je hipertenzija odnosno povišeni krvni tlak. Stoga ce se u sklopu programa pojacati kontrole mjerenja tlaka. Dan planeta Zemlje i Svjetski dan zaštite okoliša obilježiti ce se edukativnim i eko akcijama - selektivnim prikupljanjem otpada, cišcenjem i uredenjem okoliša, sadnjom biljaka te podjelom letaka o važnosti ocuvanja okoliša. Dan Hrvatskih zdravih gradova obilježit ce se tradicionalno glazbeno – scenskim nastupima radionica Labin zdravoga grada, podjelom letaka o zabrani prodaje i tocenja alkohola osobama mladim od 18 godina te prezentacijom udruga koje djeluju na podrucju grada.

1.Maj Labin i ove ce godine po peti put organizirati Sajam cvijeca i vrtne opreme na Trgu labinskih rudara 19. i 20. travnja za što su velik interes iskazali i inozemni izlagaci. Noviteti u podrucju hortikulture bit ce prezentirani na sajmu, a sukladno zakonskim regulativama Europske unije, 1. Maj Labin ce ove godine posebnu pažnju posvetiti informiranju i poticanju gradana na selektivno prikupljanje otpada koje ce se intenzivnije provoditi nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. 

Vedran Kos, voditelj Narodnog muzeja Labin predstavio je aktivnosti u sklopu obilježavanja Medunarodnog dana muzeja 18. svibnja, kada ce uz glazbeno – scenski program, biti otvorena izložba fotografija Fotokluba Zagreb. U isto vrijeme u Gradskoj galeriji ce se moci pogledati izložba fotografija Damira Hoyke.

Olimpijada osnovnih škola Labinštine ove se godine želi više približiti široj javnosti, pa ce tako u sklopu Olimpijade koja ce se održavati od 19. travnja do 7. svibnja, pojedine aktivnosti odvijati ne samo u jutarnjim, vec i u popodnevnim satima, rekao je tajnik Saveza sportova Grada Labina Siniša Verbanac. Takoder, nastavlja se s 12. po redu olimpijskim festivalom djecjih vrtica koji ce se održati 3. svibnja.

Povodom Dana Europe 9. svibnja Gradska uprava Grada Labina organizirat ce info dane o EU fondovima. U Rapcu ce se od 10. do 12. svibnja organizirati razne sportske, zabavne i kulturne aktivnosti u povodu obilježavanja 50. obljetnice osnutka NK Rabac i 40. godine osnutka JK Kvarner pod nazivom Dani rabackog sporta. Na trgu na Katurama i u prostorijama Osnovne škole «Ivo Lola Ribar», podrucne škole Kature 12. svibnja organizirat ce se sajam i prezentacija proizvoda lokalnih pcelara, gljivara, sakupljaca ljekovitog bilja, Centra za inkluziju i podršku u zajednici te ce se pružati zdravstveno-preventivne informacije na info pultu Gradskog društva Crvenog križa uz kulturna zbivanja.

Programski letak, koji je tiskan na eko papiru, bit ce distribuiran po školama, vrticima, hotelskim kucama, turistickim agencijama i najfrekventnijim punktovima u gradu.


Prilozi