Pretraživanje

Povodom Europske godine razvoja 2015. projekcija filma "Dobar život" i u Labinu

Petak, 23. Listopada 2015. - 12:42

Nakon pulske premijere i gostovanja u Zagrebu, dokumentarni film "Dobar život" ("La Buena Vida") Jensa Schanzea bit ce prikazan 28. listopada u Gradskoj knjižnici Labin. Projekcija filma zapocinje u 19:00 sati, a ulaz je besplatan.

Europska filmska akademija uvrstila je "Dobar život" medu 15 najboljih europskih dokumentaraca godine. Prica o utjecaju TE Plomin na zdravlje u Hrvatskoj je poznata. Ono što nije poznato su zastrašujuci ucinci eksploatacije ugljena u Kolumbiji – zemlji iz koje u velikoj mjeri dolazi ugljen za termoelektrane u Plominu. Novi dokumentarac njemackog redatelja Schanzea govori upravo o tome, odnosno borbi kolumbijskih lokalnih zajednica s multinacionalnim korporacijama koje ugljenom trguju na globalnom nivou.

U filmu pratimo mladog vodu Wayúu zajednice, Jaira Fuentesa, iz sela Tamaquito, smještenog u šumama sjeverne Kolumbije. Ovdje priroda pruža sve što je potrebno za život, pa žitelji Tamaquita vec stoljecima love planinsku divljac, sakupljaju voce i uzgajaju kokoši, ovce i goveda. No nacin života Wayúu zajednice uništava rudnik ugljena, El Cerrejón. Ova velika rudarska jama zauzima 700 kvadratnih kilometara, što El Cerrejón cini jednim od najvecih ugljenokopa na svijetu. Svakoga dana, rudarska je jama sve dublja i šira te pred sobom proždire prethodno netaknuti krajolik. Ugljen iz El Cerrejóna izvozi se širom svijeta, sve do elektrana u Hrvatskoj, Njemackoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Izraelu, Nizozemskoj, Turskoj, Japanu ili SAD-u. U njima se, pak, proizvodi struja koja omogucava da se naši životi, barem naizgled, odvijaju u udobnosti koje nam pružaju svjetlost i toplina. U stvarnosti, umjesto iz ugljena koji zagaduje i naš okoliš, elektricna energija može se proizvesti na alternativne, cišce nacine. Odlucan da spasi svoju zajednicu od prisilnog preseljenja, koje je vec pred sobom pomelo ostala sela, Jairo Fuentes se upušta u pregovore s operatorima El Cerrejóna. Njih podržavaju mocni svjetski trgovci robama, kao što su tvrtke Glencore, Anglo American i BHP Billiton. U zamjenu za preseljenje tvrtke zajednici obecavaju blagodati napretka, no za njene pripadnike moderan nacin života, u kucama opskrbljenim elektricnom energijom - tzv. bolji život nema veliku vrijednost. Umjesto toga, žitelji Tamaquita radije se upuštaju u borbu za ocuvanje svojeg života u šumi, koja ubrzo postaje borba za opstanak. "Dobar život" je prica o kolumbijskom selu Tamaquito koja govori protiv rastuce globalne potrošnje energije potaknute neprestanom utrkom za profitom.

Projekcija se održava povodom Europske godine razvoja – 2015. posvecene borbi protiv siromaštva, rješavanju problema klimatskih promjena i održivom razvoju. Uz podršku Labin Art Expressa, projekciju organiziraju Zelena Istra, Zelena akcija, CEE Bankwatch Network i Greenpeace, udruge koje godinama vode kampanju protiv izgradnje termoelektrane Plomin C.

Plakat u prilogu.


Prilozi