Pretraživanje

Potpisivanjem povelje o sudjelovanju započeo Europski tjedan mobilnosti

Petak, 16. Rujna 2016. - 0:00

Grad Labin i ove se godine prijavio za sudjelovanje na Europskom tjednu mobilnosti koji je započeo danas potpisivanjem Povelje o sudjelovanju, a traje do 22. rujna. Vodeća tema ovogodišnjeg tjedna mobilnosti je „Pametna mobilnost. Snažno gospodarstvo.“ s naglaskom na promicanje održive urbane mobilnosti u kojoj građani umjesto vožnje automobilima mogu odabrati pješačenje i vožnju biciklom te tako očuvati okoliš i unaprijediti svoje zdravlje ili pak koristiti javni prijevoz. Tema je odabrana zato što iz pametne i održive mobilnosti proizlaze brojne prednosti za društvo, kao i za pojedince. Neke su financijske prirode, dok druge neposredno utječu na kvalitetu životu i zdravstveno stanje svakoga od nas.

Labin se već osmu godinu zaredom uključuje u obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti, a u proteklih godina triput je izabran za deset najuspješnijih sudionika u Europi i pozvan u Bruxelles na dodjelu nagrada finalistima Europskog tjedna mobilnosti. Tijekom prošlogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti građani iz više od 2000 gradova u 44 države uvjerili su se u korisnost prihvaćanja održive mobilnosti. 

U provođenje aktivnosti uključeno je oko 20-ak institucija i udruga kao što su dječji vrtić Pjerina Verbanac i Gloria, osnovne škole Matije Vlačića i Ivo Lola Ribar, Centar „Liče Faraguna“, Policijska postaja Labin, Hrvatski autoklub, Sportska zajednica Grada Labina, BBK Istra Bike, LAG Istočna Istra, Narodni muzej, Labin 2000, Komunalno poduzeće 1. Maj Labin, Udruga Girotondo, Plesni studio Il Movimento, Udruga osoba s invaliditetom, Košarkaški klub Labin, Društvo za komuniciranje ambijenta PUT, JK Kvarner, TZ Labina i Rapca, Planinarsko društvo Skitaci, udruga za mlade Alfa Albona i ostali.

Osim tjedna prepunog raznih sportsko-rekreativnih i edukativnih aktivnosti tokom cijele godine provode se i trajne mjere poduzete u cilju povećanja mobilnosti i kvalitete života građana pa je tako u proteklih godinu dana realizirano više investicijskih zahvata kako bi se smanjio motorizirani promet i zagađenje u urbanim područjima s time da pritom aktivnu ulogu ima svaki građanin kroz vlastiti izbor mobilnosti.

16. RUJAN 2016.
„Međunarodni da zaštite ozonskog omotača“


Danas započinje fotonatječaj POKRENI SE na koji se pozivaju svi ljubitelji fotografije i fotografiranja. Na natječaju mogu sudjelovati svi građani, fotografski amateri i profesionalci, a potrebno je fotografirati događaj, aktivnost, kretanje, prometna rješenja, naše sugrađane dok pješače, voze bicikl, koriste javni prijevoz i slične situacije u Europskom tjednu mobilnosti s naglaskom na održivu mobilnost i poslati najkasnije do 28. rujna 2016. godine. Osim toga, 16. rujna održat će se mnogobrojne aktivnosti u dječjim vrtićima i osnovnim školama kao i Centru Liče Faraguna s naglaskom na kretanje, uređenje i zaštitu okoliša, obilježavanje međunarodnog dana zaštite ozonskog omotača. Košarkaško druženje za osobe u invalidskim kolicima kojima će se pridružiti i Košarkaški klub Labin održat će se 16. rujna u 17,00 sati u dvorani Osnovne škole Matije Vlačića. U isto vrijeme u Gradskoj knjižnici Labin održava se prezentacija Programa energetske učinkovitost u gradskom prometu s temama:

•     Uvođenje novog gradskog javnog prijevoza (novih gradskih linija javnog prijevoza)
•     Uvođenje bike sharing sustava (sustav iznajmljivanja javnih gradskih bicikala)
•     Uređenje prometa na gradskim trgovima (Trg labinskih rudara i dr.)
•     Novo prometno uređenje Podlabina
•     Studija predizvodljivosti izgradnje žičare.

17. RUJAN 2016.
„Pokreni se“


U subotu, 17. rujna održava se Summer Fitness Festivala 2016. s bogatim programom i aktivnostima kao što su pilates, joga, korektivno držanje i vježbe za djecu, zdrava prehrana, free power fitness, piloksing, mini trampolin, salsa uz fitness, step aerobic, hard body workout, Reebok Croatia workout u organizaciji studija MOVE ME u dvorani Osnovne škole Matije Vlačića, a započinje u 8,00 i traje do 21,00 sat. U Rapcu se prema programu održava najavljena Jedriličarka regata „Rabačka regata“. Toga dana je osiguran i cjelodnevni besplatan prijevoz autobusom na linijama Labin – Rabac i labin lokalno.

18. RUJAN 2016.
“Zdravlje biraj, bicikliraj“


U nedjelju 18. rujna prema programu održat će najavljena utrka Labin Rabac vertical s polaskom iz Starog grada prema Rapcu u 10,00 sati.

Najavljena rekreativna biciklijada za nedjelju, 18. rujna po obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima Labinštine u organizaciji Grada Labina, LAG-a Istočna Istra i Istra bike-a odgađa se za sljedeći vikend, nedjelju, 25. rujna. Prijavilo se 235 rekreativca na ruti dugoj 28 kilometara. Biciklijada će krenuti također s trga Kature u 10,00 sati.

19. RUJAN 2016.
„Zajedno na posao/u školu“


Cijeli tjedan bit će u znaku kretanja i korištenja alternativnih oblika kretanja tako će Labin 2000 u suradnji s školama, roditeljima i volonterima promovirati pješačenje do škole tzv. PEDIBUS ili Hodajući autobus do škole. Narodni muzej Labin osnovnoškolce će 19. rujna voditi na pješačenje putovima obnovljenih sakralnih objekata, a ista ruta pješačenja organizirana je i za sve građane u srijedu, 21. rujna. S HAK-om će djeca dječjih vrtića i prvašići učiti o načinu ponašanja u prometu. Centar „Liče Faraguna“ s polaznicima će pješačiti starim gradom i prirodom, a dječji vrtić Pjerina Verbanac održat će takmičarske i štafetne igre odgojnih skupina, igre na spravama, na livadama i na dvorištima. U Osnovnoj školi „Ivo Lola Ribar“ razgibavat će se „Vježbajući razredi“ s profesorima tjelesnog odgoja.

20. RUJAN 2016.
„Zdravo prijevozno sredstvo“


Biciklijada za djecu dječjih vrtića održat će se 20. rujna na prometnici ispred dječjeg vrtića Pjerina Verbanac, a pozvana su da se uključe sva djeca dječjih vrtića Pjerina Verbanac i Gloria. Crtanje na temu "Zdravo prijevozno sredstvo"održat će se u dječjem vrtiću „Pjerina Verbanac“, a Labin 2000 u suradnji s školama, roditeljima i volonterima promovirat će pješačenje do škole tzv. PEDIBUS ili Hodajući autobus do škole.

21. RUJAN 2016.
„Pametno i ekonomično kretanje“


Akcija prometnog redarstva Grada Labina „Nogostup je za pješake“ održat će se 21. rujna kao i kontrola parkiranja na mjestima za osobe s invaliditetom i kontrola znakova pristupačnosti u suradnji s Udrugom osoba s invaliditetom. Rolanje, biciklizam, vožnja romobilima u Osnovnoj školi Matije Vlačića, Područnoj školi Rabac također će se održati istoga dana kao i izleti i posjete djece dječjih vrtića drugim odjeljenjima pješačenjem i javnim prijevozom. Za sve građane je toga dana organizirano pješačenje putovima obnovljenih sakralnih objekata, a okupljanje je u 17,00 sati ispred spomenika Matije Vlačića Ilirika.

22. RUJAN 2016.
„Dan bez automobila“


22. rujan je Dan bez automobila kada ćemo za promet zatvoriti Trg labinskih rudara od 6,00 do 20,00 sati. Prezentirat će se projekt stvaranja pješačke zone na Trgu labinskih rudara, djeca dječjih vrtića crtat će po pločniku i izrađivati plakate i poruke odraslima “Kako bi bilo da ne postoje automobili” i “Mobilnost – što je to”, studio MOVE ME plesat će zumbu, a polaznici Centra „Liče faraguna“ imat rekreaciju na trgu. Nas trgu će se održati prezentacija bike sharing sustava – sustava javnih gradskih bicikala gdje će građani moći isprobati vožnju električnim biciklima, a prigodni glazbeni program na trgu je planiran i u popodnevnim satima. Nove gradske linije javnog prijevoza u intervalima od svakih 20-25 minuta bit će besplatne tokom cijeloga dana za sve građane, a ujedno će se vršiti i anketiranje građana o zadovoljstvu novim linijama.

DOBRODOŠLI!