Pretraživanje

Potpisani ugovori s novim gradskim stipendistima

Ponedjeljak, 12. Prosinca 2016. - 0:00

Labinski gradonačelnik Tulio Demetlika i pročelnica Upravnog odjela za proračun, financije i društvene djelatnosti Marija Kadoić Balaško upriličili su u subotu u Gradskoj knjižnici Labin prijem za nove gradske stipendiste s kojima su i potpisani ugovori o dodjeli stipendija za školsku / akademsku godinu 2016/2017.

Temeljem raspisanog Natječaja za dodjelu stipendija, Grad Labin dodjeljuje 44 nove stipendije za školsku/akademsku godinu 2016./2017., od čega se četiri (4) stipendije dodjeljuju učenicima srednjih škola, dvadeset dvije (22) stipendije studentima prve godine deficitarnih studija, deset (10) stipendija studentima prve godine svih studija, jedna (1) stipendija studentima druge do šeste godine deficitarnih zanimanja te sedam (7) stipendija studentima druge do šeste godine svih studija. Dosadašnjim stipendistima nastavlja se stipendiranje te u sustavu stipendiranja trenutno brojimo 19 učenika i 161 studenata. Grad Labin za stipendije godišnje iz svog proračuna izdvaja 1,135 milijuna kuna.

Čestitajući novim stipendistima Grada Labina, gradonačelnik Tulio Demetlika istaknuo je kako je osnovni motiv za dodjeljivanje gradskih stipendije trajna opredijeljenost Grada Labina za ulaganje u znanje i izvrsnost kao preduvjeta za budućnost našega grada i kraja. "Zadovoljni smo i činjenicom što je među stipendistima zastupljen široki spektar različitih struka te vjerujem da će se veći dio studenata nakon diplome vratiti i svoj život i karijeru ostvariti u rodnom mjestu, obogaćujući ga svojim stečenim znanjima i iskustvima. Vjerujem da ove stipendije utječu na kvalitetnije obrazovanje mladih i da je to investicija koja će se dugoročno isplatiti“, rekao je gradonačelnik Tulio Demetlika.

Osim stipendija koje iznose mjesečno za studente od 750,00 kuna, a za učenike 550,00 kuna, studenti mogu dobiti i jednokratne nagrade pa ukoliko u tijeku primanja stipendije na kraju obrazovne studijske godine student ostvari prosječnu ocjenu 4,00 – 4,49 isplaćuje mu se jednokratna nagrada u visini jedne mjesečne stipendije tijekom narednih deset mjeseci. Prosječna ocjena 4,50 – 5,00 nagrađuje se nagradom od dvije mjesečne stipendije tijekom narednih deset mjeseci. Prosječna ocjena 4,80 – 5,00 nagrađuje se jednokratnom isplatom u visini od 700,00 HRK. Učenik s prosječnom ocjenom 4,60 i više nagrađuje se jednom mjesečnom stipendijom.

Grad nastoji posebnim poticajima stimulirati studije deficitarnih zanimanja (medicina, građevina, informatika, elektrotehnika, strojarstvo, farmacija, socijalni rad, bibliotekarstvo itd.) što je dosad pokazalo povoljne rezultate pa će se u tom pravcu Pravilnik o stipendiranju i dalje usavršavati. Također, dodatno se boduje i volonterstvo te treba jačati svijest i vrijednosti volonterskog rada na svim razinama.

Renata Kiršić, predsjednica Savjeta mladih Grada Labina predstavila je novim gradskim stipendistima program rada Savjeta mladih i brošuru Lokalni program za mlade do 2020. godine te ih pozvala da se aktivno uključe i participiraju u radu Savjeta kao i odlukama važnim za mlade u našem gradu.

Odluke o visini i broju stipednija u školskoj / akademskoj 2016./2017. godini možete pogledati OVDJE.