Pretraživanje

Postavljena signalizacija za skulpturu Vaska Lipovca u Rapcu

Utorak, 16. Ožujka 2021. - 0:00

Turistička zajednica Grada Labina i Udruga Mediteranski kiparski simpozij započeli su aktivnosti postavljanja signalnih stupova za skulpture koje se nalaze na području Rapca, a nastale su tijekom djelovanja umjetnika u sklopu Mediteranskog kiparskog simpozija koji se održava od 1970. i najznačajnija je likovna manifestacija na ovim prostorima.

 

Po uzoru na već označene skulpture u Parku skulptura Dubrova svoj je signalni stupić dobila i skulptura Vaska Lipovca naziva "Perle" koju je umjetnik radio 1996. Jedna od zaštitinih znakova Rapca i rabačkih plaža sastoji se od 18 kamenih kugli promjera 30 cm postavljene su na stijenu koja dijeli dvije plaže ispod crkve Svetog Andrije.

 Untitled design (5).png (1.37 MB)

Postavljanjem signalnog stupića posjetitelji i šetači Rapca mogu dobiti uvid o autoru  kroz očitavanje QR koda koji vodi na službenu web stranicu Parka skulptura gdje se može naći više informacija i fotografija o pojedinim autorima i skulpturama nastalih u sklopu kiparskih simpozija na Dubrovi.

 

Vasko Lipovac rođen je u Crnoj Gori 1931., a preminuo je u Splitu 2006. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Zagrebu 1955., u klasi prof. Željka Hegedušića. Od 1955. do 1959. bio je suradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića. Bavio se slikarstvom, kiparstvom, grafikom i ilustracijom. Najpoznatiji je po minimalističkoj figuraciji i korištenju intenzivne, nemodulirane i često disonantne palete. Radio je u raznim tehnikama i bio je jednako vješt u korištenju visokopoliranog metala, polikromnog drveta, cakline, terakote ili poliestera za stvaranje svojih skulptura, reljefa i mobila. Izlagao je na više od stotinu samostalnih i preko dvjesto skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj rad, između ostalih i nagradu za skulpturu na VII. Mediteranskom Bijenalu u Aleksandriji (1978.). Živio je i stvarao u Splitu. Sudjelovao je na Mediteranskom kiparskom simpoziju 1996. godine.

 

Na You Tube kanalu Parka skulptura Dubrova možete pogledati video o stvaranju skulpture "Perle".