Pretraživanje

Položeni vijenci povodom Dana antifašisticke borbe i Dana hrvatske državnosti

Petak, 21. Lipnja 2013. - 11:27

Povodom Dana antifašisticke borbe (22. lipnja) i Dana državnosti (25. lipnja) položeno je cvijece i zapaljene svijece na spomen obilježju borcima antifašistima i Centralnom križu od strane zamjenice gradonacelnika Grada Labina Eni Modrušan, braniteljskih udruga, Udruge Josip Broz Tito, Udruge antifašistickih boraca, predstavnika Policijske postaje Labin i Stožera civilne zaštite. Minutom šutnje odali su pocast svim preminulim borcima i braniteljima.

Dan antifašisticke borbe, 22. lipnja, obilježava u znak sjecanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisacki partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovske postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi. Dan antifašisticke borbe obilježava se na ovaj dan od stjecanja hrvatske neovisnosti.

Dan državnosti u Republici Hrvatskoj je blagdan koji se obilježava 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajuci Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja svake godine, u spomen na konstituiranje prvog višestranackog Sabora 1990. godine. Danas se taj datum obilježava kao spomendan - Dan Hrvatskoga sabora.