Pretraživanje

Položen vijenac u povodu 25. obljetnice osnutka 119. brigade

Utorak, 06. Rujna 2016. - 0:00

Povodom obilježavanja 25. obljetnice osnutka 119. brigade Hrvatske vojske, gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika, načelnica Općine Raša Glorija Paliska Bolterstein, umirovljeni zapovjednici Hrvatske vojske Mauro Ukušić i Darko Martinović, vijećnici Gradskog vijeća, predstavnici Udruge antifašističkih boraca, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, zapovjednici 119 brigade iz Pule i Rovinja, predstavnici Policijske postaje Labin te Javne vatrogasne postrojbe, položili su jutros vijenac na spomenik palim žrtvama na Središnjem križu na Gradskom groblju Labin.

Prošlo je četvrt stoljeća od osnutka brigade koja je časno djelovala te je dala 7 žrtava i 78 ranjenih. Hvala im na tome i svemu što su postigli na terenu. Branili su imovinu i ljudske živote`, poručio je Ukušić te pozvao prisutne da minutom šutnje odaju počast preminulim učesnicima Domovinskog rata.

Labinski gradonačelnik podsjetio je da je 119. brigada dio priče o stvaranju Oružanih snaga RH i obrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske. `Svojom ulogom i djelovanjem dali su neizmjeran doprinos stvaranju moderne države kao i pobjedi Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Tijekom cijelog razdoblja Domovinskog rata 119. brigadu karakterizira vrlo visok stupanj odgovornosti svih zapovjednih razina, ali i svih pripadnika brigade, visoka razina profesionalnosti i stručnosti časnika i dočasnika`, istaknuo je Demetlika.

Nakon polaganja vijenca, voditelj Gradskog orkestra Franko Ružić, za sve poginule branitelje odsvirao je prigodnu melodiju.

Uz riječi da se uvijek trebamo prisjećati žrtava te prenositi sjećanja i vrijednosti na buduće generacije, druženje se nastavilo u Uredu gradonačelnika.

Obilježavanje obljetnice 119 brigade nastavlja se i sutra, polaganjem vijenca na pulskom Gradskom groblju te na Spomenik poginulim braniteljima u parku Cara Franje Josipa, a  potom je organiziran prijem kod Župana.  U četvrtak obilježavanje će se održati u Rovinju te u petak u Klubu 119 brigade u Puli, uz svečani kulturno-umjetnički i zabavni program, druženje te domjenak.

Foto i tekst: 5 portal