Pretraživanje

Položen vijenac povodom Dana antifašističke borbe

Ponedjeljak, 22. Lipnja 2020. - 0:00

Povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe delegacija na  čelu s gradonačelnikom  Grada Labina Valterom  Glavičićem, načelnicom Općine Raša, Glorijom Paliska, zamjenicom načelnika Općine Sveta Nedelja, Irene Franković, gradskim vijećnicima, policijom, predstavnicima civilne zaštite i vatrogasaca, Udrugom antifašističkih boraca Labin, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i Udruge „Josip Broz Tito“, položila je vijenac i zapalila svijeću na spomen obilježje palim antifašistima Gradskog groblja Labin.

Dan antifašističke borbe je državni blagdan u Republici Hrvatskoj koji se slavi 22. lipnja. Obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.  Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske bilo je oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa.

Severino Franković, predsjednik Udruge antifašističkih boraca Labin, naglasio je da se komemoracijom odaje počast svima koji su poginuli za slobodu domovine Hrvatske te podsjetio na povijesni tijek događaja.

Gradonačelnik Grada Labina, Valter Glavičić obračajući se prisutnima, naglasio je: „Danas se prisjećamo na nešto na što se treba stalno prisjećati, na nešto što se svakim danom, namjerno ili ne, sve više zaboravlja. No, na na području Labina, Labinštine i Istre nije tako, a istarski se narod uvijek znao odrediti, odnosno boriti se na strani pravde i slobode. Drago mi je da kad se okrenemo i pogledamo u prošlost, s pravom možemo reći i biti ponosni da smo uvijek znali prepoznati  pravu stranu. U tim su se trenucima naši preci borili za svoje jake ideale, idele na kojim živimo i mi danas i koji su temelj jednog suživota, multikulturalnosti i tolerancije. Zato me raduje da u ovom trenutku koji nije preidealan ne samo za Hrvatsku već i cijelu Europu, u kojem su desne snage glasne, da smo danas ovdje što dokazuje da smo svjesni što smo baštinili i na kojim temeljima je izgrađena sloboda. Vjerujem da je na nama odgovornost da ove ideale prenosimo dalje, na našu djecu, te sam siguran da ćemo mi u Istri to i činiti te se ponositi vlastitom prošlošću.“

Svim građanima i građankama čestitao je Dan antifašističke borbe s ponosom što je upravo antifašizam bio i ostao dio identiteta Istre i Labinštine.