Pretraživanje

Podržana inicijativa labinske Lige protiv raka: Krećemo u nabavku mamografa za Labinštinu

Petak, 25. Veljače 2022. - 0:00

Na danas održanom sastanku gradonačelnika Labina Valtera Glavičića s članicama labinske udruge Lige protiv raka dogovoreno je da će Grad Labin podržati inicijativu za nabavku mamografa za cijelu Labinštinu, a koji će biti stacioniran na labinskom Domu zdravlja.

Prisutne su gradonačelnika upoznale sa svim poteškoćama i problemima žena koje gravitiraju Labinu na zdravstvene preglede, pogotovo nakon što je mamograf u labinskoj ispostavi Doma zdravlja stavljen van funkcije, a Labinjanke se na te važne preglede preusmjeravaju u Pulu ili Pazin, na koje se, kako je danas rečeno, ne odazivaju u dovoljnom broju zbog udaljenosti mjesta pregleda.

Tema mamografa u Labinu je veoma aktualna i teška, a situacija se ne smiruje ni nakon objave da će se nabaviti jedan mobilni mamograf koji bi pokrivao cijelu Istru.

„U posljednje me vrijeme iznimno puno ljudi nazvalo zbog nedostatka mamografa u Labinu, na Labinštini. Kontaktirali su me i naši iseljenici, udruge s cijele Labinštine, a najviše od svih, zabrinute žene s područja cijele Labinštine apelirajući na važnost nabavke mamografa. Mogu pohvaliti i niz muškaraca koji susosjećaju sa svim ženama, svojim suprugama, majkama… Moramo pokazati empatiju i možda napraviti nešto što je iznad svih naših financijskih mogućnosti, ali moramo dati sve od sebe“, rekao je Glavičić zauzevši čvrsti stav da će poduprijeti inicijativu, nakon čega je sazvana i izvanredna koordinacija gradonačelnika s načelnicima Labinštine, gdje je potvrđeno zajedništvo te će Grad Labin i sve općine Labinštine podržati inicijativu za nabavku mamografa.

Budući da se radi o veoma bitnoj i životno važnoj stvari za cijelu zajednicu, sve informacije o namjeravanoj akciji bit će objavljene uskoro, a do tada se pozivaju pojedinci, udruge, ustanove, poduzetnici da ovu akciju podrže.