Pretraživanje

Pismo predsjednice Mediteranskog kiparskog simpozija posjetiteljima Parka skulptura Dubrova

Utorak, 19. Svibnja 2020. - 0:00

Proljeće je stiglo i u Park skulptura Dubrova. Zelenilo i cvrkut ptica najavili su toplije dane koje građani provode na otvorenom u našoj zelenoj oazi. Šetači, trkači, rekreativci, djeca i mladi, kućni ljubimci u dnevnoj šetnji sa svojim vlasnicima, svi oni uživaju blagodati prostora Parka.

Uspješno smo preživjeli period trajanja ograničenja kretanja ali i socijalne distance koju je uzrokovala epidemija koronavirusa te se polagano vraćamo u normalu.

Nažalost, primijetili smo da zbog povećanog korištenja prostora dolazi i do povećanog stvaranja smeća te se time umanjuje doživljaj boravka u Parku. S obzirom na to da se o Parku brine Udruga Mediteranski kiparski simpozij tj njeni članovi, koji svojim volonterskim radom čine ovaj Park ljepšim mjestom za boravak, odlučili smo se na izradu i postavljanje tabli o pravilima ponašanja kako bi još jednom ukazali na važnost zaštite prostora i umjetničkih dijela.

Odluke o komunalnom redu Grada Labina i Općine Sv. Nedelja definirale su što se smije a što se ne smije raditi na javnim zelenim površinama, stoga smo isto objedinili na tabli i na jednostavan način pokušali prikazati kako se brinuti o Parku.

Važno je napomenuti da će se u fazi prilagodbe nesavjesne građane opominjati, a ne kažnjavati, no ako se utvrdi opetovano kršenje Pravila i uništavanje imovine može doći i do kažnjavanja temeljem Odluka nadležnih jedinica lokalne samouprave na čijem se području Park nalazi.

Za one koji ne znaju, glavni ulaz u Park je sa strane ceste Pula-Rijeka gdje postoji besplatno parkiralište s kojeg se u vrlo kratkom vremenu pješke može doći do prvih skulptura. Parkiranje na zelene površine nije dozvoljeno kao ni vožnja automobilom ili motorom. Kako bi zaštitili bogatu floru, drveća i mediteransko bilje, nije dozvoljeno paliti vatru ali ni pušiti cigarete. Također, opušci od cigareta mogu biti pogubni za ptice koje obitavaju u Parku, a njihov cvrkut neizostavni je dio opuštanja svakog posjetitelja.

U Parku je postavljeno ukupno šest kanti velike zapremnine koje se prazne prema potrebi. S obzirom na to da zbog utjecaja korona virusa na turističku sezonu, a samim time i smanjenje prihoda, Turistička zajednica Grada Labina ne može trenutno sufinancirati održavanje i pometanje Parka, molimo za razumijevanje i pomoć građana u segmentu brige za okoliš Parka. Mnogo bi nam pomoglo da smeće odlažete u kante umjesto izvan njih,  a ako su kante pune, smeće ponesete sa sobom. Voljeli bi da nas obavijestite ako su kante pune na naš mail mediteranskikiparskisimpozij@gmail.com kako bi ih mogli isprazniti. S obzirom na to da sjedište Udruge nije na Dubrovi ponekad ne možemo  pratiti popunjenost kanti.

Sjedenje i penjanje po skulpturama sastavni je dio doživljaja no skrećemo pozornost da to činite na vlastitu odgovornost. Pojedine skulpture postavljene su pred punih 50 godina, iako je kamen čvrst materijal, ipak pozivamo da budete oprezni.

Mnogo posjetitelja voli šetati kućne ljubimce u Parku, zahvaljujemo svima onima koji za svojim ljubimcima i pokupe i bace u neku od dostupnih kanti.

Ponosni smo na naše članove i suradnike koji su u vrlo kratkom vremenu svojim entuzijazmom i radom doprinijeli da Park bude uređen i adekvatno valoriziran, ponosni smo na građane i posjetitelje koji poštuju i uživaju u prostoru Parka kojeg su nam generacije prije nas ostavili na uživanje i korištenje i još jednom molimo sve one koji to još ne čine da se pridržavaju Pravila ponašanja.

Renata Kiršić, predsjednica Udruge Mediteranski kiparski simpozij